Begravningsavgiften sänks – men kyrkoavgiften höjs
Det framgår av budgeten för Svenska kyrkan i Ulricehamn för nästa år. Att begravningsavgiften sänks är en effekt av samgåendet med Åsundens församling, säger Jörgen Theander, ordförande i indelningsdelegerade.
– Vi går från nuvarande två till en administration för det nya pastoratet. Då blir det fler som bär kostnader, säger han.
Att begravningsverksamheten i såväl Åsundens församling som Svenska kyrkan Ulricehamn gått med överskott senaste åren bidrar också till att begravningsavgiften nu kan sänkas.
Om två år (2016) kommer dessutom begravningsavgiften att bli densamma i hela landet. Sänkningen nu för Ulricehamns pastorat är ett sätt att anpassa sig till denna förändring.
– En målsättning är att inte gå in i den nya modellen med ett överskott, utan med ett balanserat resultat, då vi inte är säkra på hur ett eventuellt överskott kommer att hanteras, säger Jörgen Theander.
Samgåendet innebär sänkta fasta kostnader. Men det blir inga personaluppsägningar.
Hur mycket den sänkta begravningsavgiften innebär för den enskilde beror på dennes inkomst. Den som exempelvis har 25 000 i månadslön och bor i Ulricehamn betalar för närvarande 1 050 kronor om året i begravningsgift. Genom sänkningen vid årsskiftet till 27 öre sänks avgiften till 810 kronor om året, en sänkning med 240 kronor.
För medlemmar i Svenska kyrkan i Ulricehamn blir effekten den motsatta, vad gäller medlemsavgiften. Denna höjs nästa år, i samband med samgåendet med Åsundens församling (se faktaruta).
För medlemmar i Åsundens församling blir det däremot en märkbar sänkning av kyrkoavgiften från nuvarande 1,65 krona per skattekrona till 1,22.
– Det är svårt att ge en enkel förklaring till detta, säger Jörgen Theander.
– Men inför samgåendet har vi tagit hjälp inom Svenska kyrkan för att räkna på vilken nivå det är rimligt att lägga kyrkoavgiften på. En poäng med ett samgående är att det blir ett större underlag som är med och tar ansvar för kostnaderna.
Jörgen Theander säger även att det blir vissa initiala kostnader vid sammanslagningen till det nya större pastoratet. På sikt är förhoppningen att kunna sänka kyrkoavgiften.
– Även om det för medlemmarna i nuvarande Ulricehamns samfällighet blir en höjd avgift vid samgåendet, så blir det samtidigt ett större utbud och en större mångfald, säger han.
Att man valt att inte säga upp personal spelar roll i sammanhanget. Dessutom finns beslut om att tillsätta en ny tjänst som komminister i det nya pastoratet.
I dag finns det tre tjänster som komminister i Svenska kyrkan i Ulricehamn samt en kyrkoherde.
I Åsundens församling finns en komministertjänst samt en kyrkoherde som vid sammanslagningen omvandlas till en komministertjänst.
I direktiven från Skara Stift vid inför sammanläggning anges att det totalt skall finnas fyra komministrar och en kyrkoherde i det nya pastoratet, men indelningsdelegerade har i budgetarbetet beslutat att bibehålla fem komministertjänster. Den femte tjänsten kommer att tillsättas under våren.