Annons
Nyheter

Befarar inbördeskrig i sitt forna hemland

Olga Starodubtseva från Ukraina befarar att hennes forna hemland riskerar att splittras i ett inbördeskrig.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014
Olga Starodubtseva bor i Marbäck sedan i höstas, efter att ha flyttat från hemlandet Ukraina.
Olga Starodubtseva bor i Marbäck sedan i höstas, efter att ha flyttat från hemlandet Ukraina.Foto: Christer Seldevall
Foto: 

Dagen efter de blodiga kravallerna i Ukrainas huvudstad Kiev, träffar UT Olga Starodubtseva. Hon flyttade till Sverige i höstas, bara kort tid innan det spända läget i Ukraina utvecklades.

Att hon flyttade till Sverige och Marbäck beror på att hon har gift sig med en svensk man, som hon nu bor tillsammans med.

Annons

Kvar i hemlandet har hon sin mamma, en faster samt några kusiner.

– Klart det är oroligt, säger Olga Starodubtseva. Jag har kontakt med dem via skype. Dessutom följer vi händelseutvecklingen via internet.

Hur vill du beskriva läget i landet, just nu?

– Det är inte bra. Jag får höra om situationen från mina kompisar som berättar om händelseutvecklingen. Nu i natt var det allvarligt med flera som dödades.

Är de du har kontakt med oroliga?

– De är bekymrade. Min mamma är inte orolig. Men hon beskriver situationen som svår. De flesta i landet stöttar den nuvarande presidenten. Visserligen är man inte fullt nöjda med styret. Men de anser ändå att han är okej. Det är snart val, och då finns möjligheten att rösta fram någon annan.

Varför har den här explosiva situationen uppstått i landet?

– Flera orsaker. Men i grunden handlar det om att oppositionspartiet driver fram en konflikt. Partiet har sin grund i fascistiskt tänkande. Med hjälp av pengar förmår de en del att delta i demonstrationerna och ställa till bråk.

Hur tror du situationen kommer att utvecklas?

– Risken är att det blir fullt inbördeskrig och att landet splittras. De flesta i landet vill inte det. De vill istället att situationen kan återgå till ett normaltillstånd, utan strider som nu.

I november 2013 inleds en våg av protester i Ukrainas huvudstad Kiev, sedan president Janukovytjs regering avbrutit förhandlingar om ett samarbetsavtal med EU.

I januari antas flera lagar som ett sätt att sätta stopp för protesterna. Men det möts av nya demonstrationer.

I slutet av januari erbjuds två av oppositionsledarna platser i regeringen, som ett sätt att lösa den politiska krisen.

16 februari lämnar aktivisterna stadshuset, som de hållit ockuperat. I anslutning till detta utfärdas en amnesti för de som gripits i kravallerna.

18 februari blir det nya sammandrabbningar som skördar 25 dödsoffer.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons