Nyheter

Båtar viktigast på Vattnets dag

Varmt i luften – mindre varmt i vattnet.
Det gjorde att vissa arrangemang i Vattnets dag gick om intet. Men det fanns andra publikdragande inslag.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2010
Conny Svenssons Ångbåt S/S Ninna stävar ut från hamnen i Ulricehamn.
Conny Svenssons Ångbåt S/S Ninna stävar ut från hamnen i Ulricehamn.Foto: Leif Dahl

Vid tiotiden på förmiddagen drog Vattnets dag igång nere vid Bryggan. Mycket folk lockades ut i det fina vädret för att se på framför allt båtar och fiskeprylar. Det var också tänkt att det skulle bli en liten simtävling runt kallbadhuset, men det blev inget av den aktiviteten.

– Det var två tjejer som var intresserade och som skulle höra av sig senare. Men vi har nästan bromsat lite, därför att det är bara elva grader i vattnet. Vi får nog göra det till hösten i stället, säger Jan-Ove Hallin.

Det var även annonserat om ett antal prova-på-aktiviteter, men det var bara seglarna som var igång. Istället drog en ångbåt många blickar till sig. Conny Svensson från Fristad var där med sin lilla ångslup S/S Ninna. De flesta trodde den var gammal, men den är faktiskt tillverkad på 90-talet. Skrovet byggdes i Estland och ångmaskinen har Conny byggt själv.

– Den brukar få lite uppmärksamhet, säger Conny.

Det är inte så ovanligt med ångbåtar som man kan tro.

– Det är många som bygger och det dyker upp en ny båt nästan varje år. Störst koncentration är det i Stockholm och i Dalarna, men annars är de utspridda i landet, säger Conny.

Förutom ångbåten samlades folk även vid båten för trollingfiske, förmodligen ditlockade av den mångfald av spön som var uppsatta runt båten.

– Det är många som frågar om vi använder alla. Men här metar vi oftast med levande bete och trollar gös nån gång ibland. Vi kör även till Vänern, Vättern och Östersjön, säger Niklas Gustavsson.

Även fisketillsyningsmännen hade lite besök runt sin båt.

– Vi säljer fiskekort och promotar Gösanatta lite samtidigt. Det kommer också lite frågor, säger Fredrik Larsson.

Allteftersom dagen gick var fler och fler båtar ute i vattnet, så även om inte allt gick att genomföra, var det ändå ett lyckat arrangemang.

Leif Dahl

Leif Dahl
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.