Nyheter

Barnen valde hinderbanan

Hinderbanan var populärast när barnen fick välja vad som skulle finnas vid den nya lekplatsen vid sjön.
Nyheter • Publicerad 3 december 2013
Foto: Anders Rosenberg

Politikerna i Ulricehamn bestämde sig i september för att det ska byggas en stor lekplats vid sjön.

Lekplatsen byggs ihop med det kommunala bolaget Ulricehamns energi AB, UEAB, och Ulricehamns sparbank. Den senare bidrar med en av de fyra miljoner som lekplatsen ska kosta.

Redan från början var det tänkt att barnen i Ulricehamn skulle få vara med och tycka till om lekplatsens utseende.

Därför togs det fram en målarbok med tolv olika förslag till vad som kunde finnas där. Förslagen togs bland annat fram genom att man gjorde studiebesök.

– Vi satt en stund vid olika lekplatser och tittade vad barnen lekte med, säger Lisbeth Johansson på UEAB.

De tolv förslagen skulle sedan med barnens hjälp reduceras till åtta. Målarboken med förslagen har delats ut till barn mellan fyra och tio år, som alltså har fått rösta på vad de vill se på lekplatsen.

Ulricehamns energi är nöjda med responsen.

– Verkligen. Nästan fem tusen röster är bra, säger Hans-Åke Nilsson från UEAB.

Nu har alltså UEAB sammanställt alla inkomna förslag och det visade sig att en hinderbana var populärast. Tvåa kom klätternät och klätterboll. Trea kom linbana.

Förutom de givna förslagen kom det in 244 egna förslag från barnen. Bland mycket annat kan nämnas en dinosariepark med vattenpistoler, lekstugor, luftgevärskytte och hoppborg.

Nu har en landskapsarkitekt börjat skissa för hur själva lekplatsen skulle kunna se ut med de åtta förslagen i beaktande.

Enligt Lisbeth Johansson och Hans-Åke Nilsson kan man inte garantera att alla förslagen kommer med, eller att de kommer se ut som på bilderna i målarboken. Det kan bero på flera faktorer, varav en är kostnaden.

– Men målet och ambitionen är att de här åtta ska vara med, säger Hans-Åke Nilsson.

Andra tankar för området är till exempel att ha en grillplats och att lekplatsen är uppdelad med en avdelning för små barn och en för lite större barn. Men än så länge är egentligen inget helt klart. En invigning är i alla fall planerad att ske innan sommaren 2014.

Förhoppningen är att lekplatsen i kombination med det som redan finns på platsen ska bli en populär mötesplats för både ulricehamnare och besökare.

1. Hinderbana

2. Klätternät och klätterboll

3. Linbana

4. Studsmatta

5. Gungor

6. Klätter med rutshkana

7. Vattenlek

8. Karusell

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.