Annons
Nyheter

Bakslag för Åsundsholms golfbana

Den fastighetsplan som kommunen beslutat om i syfte att göra det möjligt för Åsundsholms golfbana att ta över mark inom den planerade utbyggnaden av banan stoppas av regeringen.
Nyheter • Publicerad 8 november 2010

Det är ett långdraget ärende som nu alltså avgörs av regeringen.

Frågan handlar om huruvida ett mindre stycke mark inne på Åsundsholms golfbana ska få övertas av ägaren till golfbanan.

Annons

I dagsläget är den aktuella marken på alla sidor omgiven av golfbanan. Byggrätt saknas och enligt senaste taxering värderas värdet till under 1 000 kronor. De försök att på frivillig väg nå en överenskommelse om markköp har misslyckats.

Ägaren till golfbanan har därför ansökt om fastighetsplan. En sådan anses nödvändig för banans framtida utveckling. Om fastighetsplanen inte kan genomföras får det en rad negativa konsekvenser för golfbanan.

En fastighetsplan har också beslutats av Ulricehamns kommun i april förra året. Fastighetsplanen innebär att marken inne på golfbanan ska föras över till den fastighet, på vilken golfbanan finns.

Beslutet överklagades av ägaren till den mark som striden gäller. I sitt beslut den 15 mars i år gick länsstyrelsens rättsenhet på dennes linje, vilket innebär att fastighetsplanen ska upphävas.

Nu var det ägaren till golfbanan som genom ett överklagande drev ärendet vidare, den här gången till regeringen.

I sitt avgörande går regeringens miljödepartement på länsstyrelsens linje och avslår överklagandet. Regeringen hänvisar till att genomförandetiden för detaljplanen har gått ut. Det allmänna intresset av att genomföra planen kan inte göras gällande i samma utsträckning som under detaljplanens genomförandetid.

Enligt regeringens bedömning handlar därför frågan ytterst om vilket intresse som bör ges företräde; antingen den ene partens intresse för att bli ägare till all mark inom planområdet, eller motpartens intresse av att behålla sin fastighet.

I denne intresseavvägning gör regeringen samma bedömning om länsstyrelsens rättsenhet och avslår överklagandet.

UT har utan framgång sökt företrädare för golfbanan för en kommentar till regeringens beslut.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons