Annons
Nyheter
Efter snart tre års utredande ville kommunstyrelsen avslå motionen från Centern om miljöinriktad upphandling om livsmedel. Men från fullmäktige blev det bock i kanten, och ärendet skickades tillbaka.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2014

Formellt blev beslutet att återremittera motionen för ny prövning. Dessförinnan hade flera ledamöter i fullmäktige talat sig varma för att införa möjligheten till att kunna väga in fler faktorer, som kvalitet och justa produktionsvillkor, vid upphandling av mat.

Först ut i debatten var Börje Eckerlid, som skrivit motionen tillsammans med partikamraten Ing-Marie Andersson.

Annons

– Det är beklagligt att man inte ser möjligheten till att genom detta kunna servera säkrare mat. Vi har då ett ansvar att ställa sådana krav vid upphandling, sa Börje Eckerlid, som kommentar till förslaget att avslå motionen.

Börje Eckerlid tog upp ökningen av multiresistenta bakterier som bara ett exempel och samtidigt tungt vägande motiv för detta. Han nämnde även att EU beslutat om nya krav som ska vara vägledande vid upphandling. Kriterier som gäller kvalitet, arbetsvillkor och miljö.

Gulli Håkansson (FP) var inne på samma linje och ville ha en återremiss. Hon beskrev det som något av ”dubbelmoral” att i Sverige ställa hårda krav på jordbruket, men att inte sedan ställa motsvarande krav på den mat som serveras inom den offentliga sektorn.

Mattias Josefsson (S) stödde kravet på återremiss. Även han hänvisade till beslutet i EU nyligen om nya kriterier, som ska vara vägledande vid upphandling.

– Det handlar om arbetsrätt, kontroll, miljö och sociala hänsyn. Det viktiga i motionen är formuleringen ”i nivå med svensk miljölagstiftning”. Enligt min tolkning är det lagligt att ställa sådana krav. För även om kraven kanske är hårdare, så är de lika för alla.

Christer Seldevall

Motion om miljöinriktad upphandling

Det var centern som i mars 2011, (alltså för snart tre år sedan) lämnade en motion till kommunfullmäktige om miljöinriktad upphandling av livsmedel.

Partiet ville att frågan hur andra kommuner ser på miljöinriktad upphandling skulle utredas.

Vidare föreslogs att en livsmedelspolicy tas fram i syfte att fastställa att de livsmedel som kommunen upphandlar ska vara producerade på ett sätt som är i nivå med svensk miljö- och djurskyddslagstiftning.

Slutligen ville motionärerna att Miljöstyrningsrådets kriterier ska användas när kommunen upphandlar livsmedel.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons