Nyheter

Avtalet med Ica måste skrivas om

Det blev inget tilläggsavtal mellan Ica och Ulricehamns kommun. I väntan på att ett nytt förslag till avtal tas fram, finns i praktiken ingen formell uppgörelse mellan parterna.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2014

Som UT berättat hade ett förslag till tilläggsavtal tagits fram av kommunens förvaltning nu under våren.

Detta sedan det upptäckts att ramavtalet mellan kommunen och Ica från förra året hade löpt ut. Detta eftersom Ica inte hade skrivit under. Avtalet gäller planerna på stormarknad på Ubbarp samt nytt stadsbibliotek.

Meningen nu var alltså att förslaget till tilläggsavtal skulle godkännas av kommunstyrelsen vid dess möte i måndags. Men så blev det inte, eftersom ärendet drogs ur.

– Det är viktigt att det blir rätt till 100 procent. Därför ska vi ta fram ett förslag till nytt avtal i stället. Det blir då kommunfullmäktige som får ta beslut i ärendet, säger Lars Holmin (M), kommunstyrelsens ordförande.

Varför gick inte det föreslagna tilläggsavtalet att använda?

– Efter kontakt med kommunens jurist bestämde jag att dra ur ärendet. Eftersom det ursprungliga avtalet löpt ut, är det tveksamt om man då kan göra ett tilläggsavtal. Bedömningen är att det istället måste till ett nytt avtal. Och så blir det kommunfullmäktige som ska ta beslutet.

Varför blev det såhär?

– Detta är en fråga som folk är intresserade av. I det här fallet hade det i princip kunnat räcka med att byta ut överskriften Tilläggsavtal. Men vi vill att det ska hanteras helt korrekt, utan tveksamheter. Därför gör vi nu de justeringar som kan behövas och låter avtalet behandlas av kommunfullmäktige.

Enligt förslaget till tilläggsavtal skulle parterna skriva under senast 30 juni. Så ser det inte ut att bli nu.

Fullmäktiges sammanträde i maj är inställt på grund av för få ärendet. Nästa sammanträde hålls 23 juni. Ett eventuellt beslut då hinner inte vinna laga kraft till den 30 juni. Ett senare datum för undertecknande måste därför anges.

Kommunchef Karl-Erik Claesson tror inte att det som nu hänt får någon praktisk betydelse för den fortsatta processen.

– Från Ica har jag inte fått något besked som skulle antyda något annat än att de fortfarande är inriktade på att fullfölja det vi tidigare kommit överens om, säger han.

Hur ser du på att det underlag du lagt fram skickades tillbaka?

– Jag har förlitat mig på att det underlag som tagits fram skulle vara korrekt. Det är en komplex fråga och vi har till och med haft det uppe i styrgruppen, i vilken företrädare för Ica Fastigheter ingår. Kanske skulle det ha granskats mer.

Är du besviken?

– Jag hade hoppats att detta skulle vara tillräckligt. Nu är det bara att acceptera att vi måste göra ett omtag.

UT 27 mars 2013 (sid 1)

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.