Nyheter

Avhoppade politiker kan bli dyrt för kommunen

Ulricehamn betalar betydande summor till avhoppade politiker utan att de behöver röra ett finger.
Nyheter • Publicerad 24 september 2011

Sveriges Radio Ekot har tillsammans med sina lokala radiostationer gjort en undersökning av hur många lokala avhoppade politiker som tar ut så kallad visstidspension. I Ulricehamns kommun finns två före detta lokala politiker som tagit ut visstidspension under 2011: Anders Dahlén (M) och Kjell Andersson (S).

Visstidspension kan den få som haft ett politiskt deltidsuppdrag av "betydande del", i realiteten minst cirka 40-50 procent, under minst två mandatperioder, det vill säga åtta år.

Kjell Andersson började ta ut sin pension i januari år 2009 och fick pension till och med juni 2011. I juli då fyllde han 65 år. Hans pension låg på cirka 21 700 kronor i månaden.

Anders Dahlén började ta ut sin pension i januari år 2011 han fyller 61 år i år. Hans pension ligger på nästan 14 000 kronor i månaden och tar han ut pension fram till 65 år kommer det att ha kostat kommunen cirka 800 000 kronor.

I dagsläget är det bara Anders Dahlén som får visstidspension från Ulricehamns kommun.

Rent teoretiskt kan garantipensionen komma att kosta en kommun mycket pengar eftersom den kan fås från och med 50 år och fram till pensionsålder. Men personalchefen i Ulricehamns kommun Ing-Marie Kristiansson är inte så orolig för Ulricehamns kommuns del.

– Nä, för det rör det sig om ganska få personer som är hel- eller deltidspolitiker i den omfattningen så att visstidspension kan bli aktuellt, säger hon.

Visstidspension kan betalas ut även om politikern efter avslutat uppdrag skaffar sig en annan hel- eller deltids anställning, men ska då reduceras då i förhållande till politikerns nya inkomst.

Källor: Ulricehamns kommun och Sveriges radio

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.