Ätran mår alldeles prima
Vattenrådets ordförande Bo-Gunnar Andersson från Falkenberg, Ingemar Alenäs från Falkenbergs kommun, samt konsulten från ALcontrol AB presenterade Ätrans status som den tedde sig under fjolåret.
– Ätran mår rent ut sagt J-t bra, dristade sig ordföranden att säga när han öppnade informationsmötet.
Han detaljerade sig en aning och konstaterade att man märkt rekordlåga halter av såväl fosfor som kväve. Denna glädjande minskning följer en långsiktig och till synes säker trend som tog sin början i mitten av 1980-talet.
– Detta är ett resultat av diverse åtgärder, konstaterade Andersson, bland annat kalkning men också mindre utsläpp från jordbruket.
När det gäller utsläpp av metaller märks detta nedströms Svenljunga, där Elmo Leather släppt ut krom, vilket dock minskar även detta.
Inte en enda surhetsdipp har noterats för Ätran under 2009, och pH-värdet har inte understigit 6,0.
Det finns ett vattendirektiv som skall följas. För Ätrans del uppfylls detta med marginal utom längs en del norr om Åsunden, där standarden enbart bedöms som måttlig. Det är jordbruket som håller standarden nere. Emellertid hyser vattenrådets ledamöter stora förhoppningar om att standarden i hela ån skall hålla en god standard redan före 2015.
Det biologiska livet i Ätran mår bra, framhåller Ingemar Alenäs. Både fisk och vattenväxter mår förträffligt, och det mest glädjande exemplet för honom är att det vid Tullbron i Falkenberg finns en sländart som bara finns där och, så vitt man vet, ingen annanstans i världen.
– Den har inte ens ett svenskt namn, säger Alenäs. Det latinska namnet är, med reservation för stavningen, Setorde Punctatus. Kanske kan UT:s läsare komma fram med ett lämpligt namn.
Varken vattenrådet eller någon annan ansvarig nöjer sig med de positiva siffror som rapporten visar. Åtgärderna fortsätter för att den positiva trenden inte skall brytas. Sålunda fortsätter kalkningen i sjöar, vattendrag och våtmarker.
Det sker huvudsakligen söder om Åsunden och ner genom Västgötadelen. Vid Hallandskusten och norr om Åsunden kalkas Ätran naturligt.
? Ätran är näst längst av västkuståarna 240 km för att vara exakt bara fyra km kortare än Lagan. Den rinner upp vid Äramossen öster om Ulricehamn och når Kattegatt vid i Halland.
? Ätradalen kan närmast beskrivas som dåtiden E 6, då svenskar och danskar stred om Halland och södra Västergötland. Redan 1177 har ån fått sitt namn Ethra, ett beskrivande namn som betyder den svällande när det gäller stigande vattenstånd.
? Avrinningsområdet är 3.342 kvadratkilometer och medelvattenföringen 47 kubikmeter per sekund.