Nyheter

Ätradalskolan får nytt bibliotek och fritids

Planerna för Ätradalsskolans ombyggnation är klara. I april hoppas kommunens tillförordnade fastighetschef Bengt Persson att allt är klart.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2011

Planeringen för hur nya Ätradalsskolan ska se ut började redan 2009. Idag har Ätradalsskolan ett bibliotek och Timmele gamla folkskola ett. I nybyggnationen ville man samordna biblioteken under ett tak.

Det nya fritidshemmet kommer att ligga i samma byggnad som skolan men det kommer att ha en separat ingång utifrån för eleverna.

– Fritidspersonalen ville att eleverna skulle lämna skolan för att gå till fritids, så vi fick lösa det så, säger Bengt Persson.

Ombyggnationen är på 350 kvadratmeter och nybyggnationen på 300 kvadratmeter. Förutom nytt bibliotek och nytt fritids blir det även nya lokaler för kurator och vaktmästare, samt en ny matsal. Taket på de nya byggnaderna kommer slutta inåt.

– Ätradalsskolan har ganska mycket olika vinklar. Vi har försökt att behålla ett formspråk som passar ihop med det befintliga, och som ändå är modernt, säger Bengt Persson.

Skolan ville ha kvar det långa korridorsystemet och de innergårdar som lyser upp korridorerna främst för att skolmiljön ska vara lätt att ha uppsikt över. Som många andra skolor har Ätradal haft problem med skadegörelse och därför ville de inte bygga om så att det blev för många stängda utrymmen i skolan. Lösningen blev att bygga ut vaktmästarens befintliga lokaler till ett bibliotek, det som är matsal i dag byggs ut och blir både matsal och fritids, och det som är bibliotek i dag blir rum för syo, vaktmästare, kurator och ett uppehållsrum.

Serviceförvaltningen har beräknat kostnaden för byggnationen till cirka sex miljoner. Om det är där anbuden landar så är finansieringen för bygget redan klart. Försäkringsbolaget väntas gå in med tre och en halv miljon och resten är räknad med i kommunens investeringsbudget.

Just nu söker kommunen entreprenörer som vill åta sig bygget.

Har ni fått in något anbud?

– Nä, det kommer inte förrän sista dagen på eftermiddagen. Det gör det aldrig.

När går anbudstiden ut då?

– 21 mars.

Och så ska ni sätta igång i april?

– Jaaa, det är ju lite optimistiskt, men man vet ju aldrig. Det kanske kommer någon som vill sätta igång med en gång.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.