Annons
Nyheter

Ätradal fick besök av Ungdom mot rasism

Rasism är en aktuell fråga. Nu vädras den i ett flertal skolor som får besök av Ungdom mot rasism, tre elever från Ljud- och bildskolan i Borås.
Nyheter • Publicerad 16 oktober 2010
Izabella Larsson har utländskt påbrå och har upplevt rasism, Anna Karlsson har varit utbytesstudent i Japan under ett år och vet hur det är att komma till ett nytt land och Carolin Bruseman brinner för rasismfrågor. Under gårdagen försökte de få Ätradalselever att bli medvetna om sina egna fördomar.
Izabella Larsson har utländskt påbrå och har upplevt rasism, Anna Karlsson har varit utbytesstudent i Japan under ett år och vet hur det är att komma till ett nytt land och Carolin Bruseman brinner för rasismfrågor. Under gårdagen försökte de få Ätradalselever att bli medvetna om sina egna fördomar.Foto: Anette Westerlund

– Tycker ni att Sverige tar emot för många flyktingar?

Det tycker samtliga elever i klass 8C på Ätradalsskolan.

Annons

Anna Karlsson från Ulricehamn, Izabella Larsson från Timmele och Carolin Bruseman från Borås är elever på Ljud- och bildskolan i Borås. När de sökte praktikplats på olika ställen fick de nobben. De fick tänka om.

– Vi är alla engagerade i rasismfrågor. När valet gick som det gjorde kändes ämnet mer angeläget än någonsin. Samtidigt skulle det startas en Ungdom mot rasism-avdelning i Borås och då fick vi idén om att åka runt i skolorna och prata rasism och fördomar, berättar Carolin Bruseman.

Så nu åker de runt i skolorna och försöker få eleverna att bli medvetna om sina egna fördomar. De gör ett skolbesök under varje skoldag i tre veckor.

– Vårt mål är att bilda opinion och öppna ögonen på eleverna för deras egna fördomar, säger Carolin Bruseman.

Och det är inte helt lätt, konstaterar de. Många elever har starka åsikter mot invandring och det är inte tjejernas avsikt att hjärnvätta dem, som de uttrycker det.

– Det är jättesvårt att inte bemöta argumenten. Men vår avsikt är ju att få eleverna att tänka själva.

Tänkte ni på valresultatet i Ulricehamns kommuns norra delar när ni valde ut Ätradalsskolan?

– Nja. Vi var medvetna om det. Men jag är uppvuxen här och vet hur det är. Det var egentligen skälet, säger Izabella Larsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons