Annons
Nyheter

Atomrobot tog hem Lilla Kemipriset

Av 700 bidrag stod 5B på Ulrikaskolan som segrare till Lilla Kemipriset.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2012
Foto: Jodie Whife
Foto: Jodie Whife

Många teckningar på hur kemi kan hjälpa till att lösa framtidens utmaningar kom in till tävlingen Lilla Kemipriset. Efter att över 3300 röster lämnades in stod 5B på Ulrikaskolan som storvinnare i kategorin grundskolans år 3-6.

– Vi fick höra att vi vann med stor marginal, berättar en av tecknarna Olle Rapp, 11, stolt.

Annons

Tillsammans med sina jämnåriga klasskamrater Fillipa Sundling, Julia Palmkvist och Filip Stipuric har han ritat idén om en atomrobot.

– Det är ett ben på teckningen. Atomroboten är inne i benet för att operera bort en tumör, förklarar Fillipa Sundling.

Det tog ett tag enligt dem själva att komma fram till bidraget men efter mycket prat var det färdigt. Atomroboten som styrs av en kontroll har en liten kamera som kopplas till en dator. Därifrån kan man se vad som händer i kroppen för att ta bort tumören.

– Det var faktiskt väldigt roligt att vi vann, fortsätter Filippa.

Nu ska den segrande klassen få åka tillsammans till Stockholm. Förutom bussresan, två nätter på hotell och måltider är det ett också ett besök på Nobelmuseet som ingår i priset. Här kommer även alla nominerade teckningar ställas ut för alla att se i slutet av våren.

– Resan kommer att bli väldigt kul för klassen, tycker Fillipa.

Men det blir inte bara besök på museum utan eleverna hoppas även se lite av mer av vad huvudstaden har att erbjuda.

– Vi ska rösta om andra saker att hitta på också som kanske ett besök på Gröna Lund. Tjejerna vill nog shoppa med, säger Olle Rapp.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons