Nyheter

Åtal i bedrägerihärva

Ett åtal som rör flera fall av förskingring och bedrägeri har nu rullats upp av polisen. Det är en man i 65-årsåldern bosatt i Ulricehamns kommun som åtalas för brotten.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2011

Sju av åtalspunkterna avser förskingring som ska ha skett under perioden oktober 2007-januari 2008, då mannen under en begränsad tid drev en auktionsfirma i Ulricehamnstrakten.

Det var i denna egenskap som mannen enligt åtalet tagit emot möbler, husgeråd och tavlor från olika personer i Sjuhärad i syfte att för deras räknas sälja godset. Han har dock redovisat ett klart lägre försäljningspris än vad man kommit överens om. I flera fall redovisades ingen försäljning alls.

Exempelvis var det en man som avtalade med 65-åringen om att försäljning av tavlor värda cirka 20 000 kronor. Men någon redovisning av försäljningen skedde aldrig, enligt åtalet.

På detta sätt har den åtalade åsidosatt sin redovisningsskyldighet. För de drabbade har detta inneburit att de bara fått en liten del av de pengar som föremålen var värda. I några fall blev det inga pengar alls.

Enligt åtalet har 65-åringen tagit emot föremål till ett sammanlagt värde om cirka 77 000 kronor. Enbart cirka 17 000 redovisades och återbetalades efter genomförd försäljning.

Den åttonde punkten i åtalet avser bedrägeri. Här har 65-åringen enligt åtalet vilselett drygt tio personer genom att förmå dem att betala för beställda varor som sedan inte levererades.

En man betalade exempelvis 875 kronor för en jordglob, som dock inte skickades till honom. Ett annat exempel gäller en kvinna som betalade 146 kronor för en porslinsburk, utan att en sådan levererades.

De drabbade kräver nu pengarna tillbaka plus ränta. Totalt handlar det om föremål för drygt 11 000 kronor som mannen tagit betalt för.

Den åtalade driver inte längre auktionsfirman i Ulricehamnstrakten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.