Nyheter

Åsundens Åkeri säljs

Efter 25 år säljer Tomas Sjögren sitt livsverk, Åsundens Åkeri.
Det är Vegby Transport som tar över ägandet.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2011
Efter att under 25 år ha byggt upp Åsundens Åkeri har ägaren Tomas Sjögren nu beslutat sälja rörelsen. Det är Vegby Transport som tar över som ägare.
Efter att under 25 år ha byggt upp Åsundens Åkeri har ägaren Tomas Sjögren nu beslutat sälja rörelsen. Det är Vegby Transport som tar över som ägare.Foto: Christer Seldevall

Uppgörelsen är i det närmaste klar och endast formaliteter återstår, berättar Tomas Sjögren för UT, endast några dagar innan det är dags att underteckna avtalet.

Det är ganska precis 25 år sedan han drog i gång åkeriet i Marbäck. Ett företag som sedan dess successivt har växt, både sett till antalet anställda, fordon och omsättning.

– I dag är vi drygt 30 anställda. Så det är med blandade känslor som jag säljer. Samtidigt känns det som att beslutet är helt rätt, säger Tomas Sjögren.

– Vi säljer med flaggan i topp. Omsättningen har väl aldrig varit så hög som nu, och rent allmänt är det ett välmående företag som nu byter ägare.

Tomas Sjögren konstaterar att han lagt ner mycket tid och engagemang på åkeriet. Arbetsdagar som är 12- 15 timmar långa sätter sina spår.

– När jag först fick frågan om att sälja sa jag nej. Men efter att ha funderat ett tag kom jag och min familj ändå fram till att detta är rätt steg att ta. På något sätt var detta ett vägskäl.

– Jag vill inte riskera att köra slut på mig själv utan vill ha ett liv i fortsättningen tillsammans med min familj. Åren går och man blir inte yngre direkt, säger Tomas Sjögren, som är 47 år.

Formellt innebär uppgörelsen att Vegby Transport tar över som ägare. Sedan tidigare äger företaget Nords åkeri som ett dotterbolag. Nu tillkommer Åsundens åkeri som ytterligare ett dotterbolag.

– Verksamheten kommer att rulla på som vanligt. Namnet Åsundens åkeri kommer att finnas kvar och för de anställda blir det heller inte dramatiska förändringar, förutom att det blir ny ägare, säger Tomas Sjögren.

För egen del kommer han att finnas kvar i företaget, där han ska jobba med området marknad.

– En fördel till följd av affären är att det kan ge fler uppdrag, säger Tomas Sjögren.

Per-Erik Nord, vd för Vegby Transport, är nöjd med uppgörelsen.

– Det är ett sätt att stärka oss i regionen. Ur konkurrenshänseende är det viktigt med den här breddningen, tror jag.

Han beskriver uppgörelsen om odramatisk.

– De båda bolaget liknar varandra i mångt och mycket. Vi känner varandra sedan tidigare så detta kommer att bli bra, säger Per-Erik Nord.

Vegby Transport har i dag cirka 25 anställda och antalet fordon är cirka 20.

Efter köpet av Åsundens Åkeri kommer antalet fordon i koncernen att uppgå till cirka 40 plus cirka 40 släpvagnar. Antalet anställda blir drygt 50.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.