Nyheter
Nio mjölkproducenter i Ulricehamns kommun byter från Arla till Falköpings Mejeri.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2010

Enligt Stig Svensson, som driver Haggården i Blidsberg, är orsaken bland annat att Arla har blivit för stora.

– När man är så stor måste man satsa rätt mycket pengar på att investera för att kunna hålla marknader och så, inte bara Svenska marknader. Då kan man tycka att det är bättre med ett litet företag. Och så är det ju populärt med närproducerat också. Och så kanske de betalar lite bättre också, just nu i alla fall. De har inte alltid gjort det men ofta har de gjort det tidigare, säger Stig Svensson som driver Haggården tillsammans med sin bror Alf.

Det är alltså nio producenter som tillsammans har cirka 550 kor. De byter till Falköpingsmejeri vid årsskiftet.

Att det blev ett byte beror på att intresset hos de nio mjölkproducenterna sammanföll med mejeriets behov av mer mjölk.

– Vi ser över vårt mjölkbehov för att vi ska kunna täcka våra leveranser till våra kunder. Och det är för oss som för andra att mjölkproduktionen minskar och vi har våra leverantörer att tänka på, säger Ulf Claesson som är ordförande i Falköpings mejeri.

En förklaring är enligt Ulf Claesson också att Falköpings mejeri kan komma att sälja mer av sina produkter i Ulricehamn inom en nära framtid. Enligt Ulf Claesson finns det ett stort intresse från flera butiker i Ulricehamn att ta in mejeriets produkter och förhandlingar pågår. Och om produkterna säljs här vill mejeriet även ha producenter här.

– Ulricehamn är ett intressant område att leverera produkter till för oss.

Falköpings mejeri har den stora huvuddelen av sina leverantörer i Falköpings kommun. Men nu får de alltså fler utanför kommungränsen. Dessutom ska Falköpings mejeri ta ställning till mellan tjugo och trettio förfrågningar från mjölkproducenter i norra Skaraborg.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.