GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Arkitekturkritikern synade Ulricehamn i sömmarna

Det är byggherrarnas marknad och styret ser på. Arkitekturkritikern Mark Isitts dom var hård när han i helgen besökte Ulricehamn och pratade arkitektur och stadsutveckling.
– Det smälls upp byggnader som bara signalerar att de inte kostade något att bygga.
Ulricehamn • Publicerad 15 november 2021 • Uppdaterad 22 november 2021
På stadshusets innergård trivdes Mark Isitt. ”Det här är storslagen arkitektur”.
På stadshusets innergård trivdes Mark Isitt. ”Det här är storslagen arkitektur”.Foto: Jens Augustinsson

– Vilken blandning av material, stilar, höjder och estetik, jag blir helt skelögd.

Mark Isitt sitter med näsan tryckt mot bilrutan. Utanför passerar för ortsbor välkända Ulricehamnsmiljöer förbi. Som en lång filmsekvens rullas stadens arkitektoniska lager och siluetter ut under färden. Och Mark Isitts granskande öga registrerar allt, samtidigt som hans rynkade panna väcker frågor. Nå, vad tycker han egentligen om vår stad?

Mark Isitt är kanske landets mest kända arkitekturkritiker, i den mån arkitekturkritiker alls är kända. Men som ciceron i TV 4-programmet Grand Designs Sverige, där kreativ frihet och (ofta) stora plånböcker får fritt spelrum när Mark följer folks husdrömmar från skiss till skapelse, så får han ändå betecknas som bekant i allmänhetens ögon.

”Skalan på Storgatan är jättebra, lite Pippi Långstrumpsk. Och Stora torget fungerar också jättebra, med en fin glipa så man ser stadshuset bakom”, sa Mark Isitt under sin stadsvandring.
”Skalan på Storgatan är jättebra, lite Pippi Långstrumpsk. Och Stora torget fungerar också jättebra, med en fin glipa så man ser stadshuset bakom”, sa Mark Isitt under sin stadsvandring.Foto: Jens Augustinsson

Han levererar också osande arkitekturkritik och välförtjänta hyllningar när han besöker svenska städer i P1-programmet Stadsinspektionen. Och en del har kanske läst hans samtidskommenterande krönikor med stadsbyggnadsfokus i GP.

Den gångna helgen var det Ulricehamns tur. Efter en inbjudan av Ulricehamns hembygdsförening ägnade Mark Isitt en förmiddag åt Ulricehamns stadsbild, som avslutades med ett publikt samtal om stadens arkitektur och stadsutveckling på Folkets hus.

Flera gånger under dagen återkommer Mark Isitt till ordet själ, och ingen han frågar kan egentligen på ett tydligt sätt besvara vad Ulricehamns själ är, vilket är ett problem menar han.

6 bilder
Stjärnhusen på Hemrydsgatan föll Mark Isitt i smaken. Människotillvänd arkitektur med ljus och luft i åtanke. Och placerade så att de följer områdets topografi. Så skapas arkitektur med omsorg, enligt Mark Isitt.
Den bistra minen till trots. Mark Isitt såg Sture Billheds hus i Villastaden på långt håll med sin örnblick – och älskade dem.”Står snyggt i förhållande till varandra, ingen lyx och ingen pynt, men de står fint i terrängen.Riktigt stiligt.
Sociala medier är inte hans största styrka enligt honom själv. Men kameran är framme titt som tätt och han postar kontinuerligt sina arkitekturiakttagelser på Instagram.
UT:s chefredaktör i samtal med Mark Isitt under stoppet vid kvarteret Linden under stadsvandringen.
Det var välfyllda bänkrader i Folkets hus.
Uppskattningsvis ett åttiotal personer var nyfikna på att höra Mark Isitt prata om Ulricehamns arkitektur med UT:s Henrick Erickson.
Stjärnhusen på Hemrydsgatan föll Mark Isitt i smaken. Människotillvänd arkitektur med ljus och luft i åtanke. Och placerade så att de följer områdets topografi. Så skapas arkitektur med omsorg, enligt Mark Isitt.
Den bistra minen till trots. Mark Isitt såg Sture Billheds hus i Villastaden på långt håll med sin örnblick – och älskade dem.”Står snyggt i förhållande till varandra, ingen lyx och ingen pynt, men de står fint i terrängen.Riktigt stiligt.

– Själ handlar om att ta hand om saker, men det glider man lite på här. Stadsbyggnad är en form av dragkamp. Byggherrens uppdrag är att bygga så mycket som möjligt. Men staden måste ha ett dokument att som talar om vad som är stadens själ, som man kan bottna i och utgå ifrån när man bygger nytt. Och medborgarna måste bli mer delaktiga i sin stad.

Han menar att den modernistiska arkitekturströmning som vi lever med idag inte nödvändigtvis behöver vara slätstruken och trist. Den kan tvärtom, menar Isitt, vara skulptural i det att den frigör sig från de klassicistiska idealen med symmetri och ornamentik. Han tar stadshuset från 1957 som ett mönsterexempel.

– Men det tas inte tillvara idag, ofta staplas bara betongblock på varandra. Det är inte dåligt att lägga nytt till gammalt, men att lägga dåligt till bra.

Fakta

Mark Isitt om...

Nya biblioteket

”Byggnaden saknar egensinne, den är ointressant. Jag är tveksam inför hela placeringen. Bibliotek är livgivande, in med det ännu mer centralt. Varför kan inte en mästerarkitekt rita det, det kostar inget i sammanhanget. Bättre kan ni”.

Ica Tornet

”Kan man inte bara riva hela byggnaden, den ser ju inte rolig ut”.

Båtbyggeriet

”Som sjöbodar I modern tappning. Arkitekten har läst in sitt sammanhang, man ser att det funnits ett system i Villastaden, med en terrassering av byggnaderna”.

Sture Tower

”Lite spretigt, egentligen bara betongblock staplade på varandra målade i underklädesrosa. Jag förstår inte heller höjden på det, arkitekten har inte läst in sitt sammanhang. Svårälskat”.

Kallbadhuset

”Urflott, påminner mig om Brighton pier”.

Folkets hus

”Oerhört fantastiskt, underbart. Ljuvligt. Det måste ha kliat i fingrarna på arkitekten. En riktig Rita Hayworth-trappa, den får dig att känna att du är något, det kan bara arkitektur göra”.

Kurhotellet

”Enorm förlust, men det kostar att underhålla, så det var billigare att riva. Men där måste man som stad säga att det är en del av vår själ. Det var en byggnad som stod och kromade sig, precis som Folkets hus, men de behövs också”.

Stadshuset

”Det är storslagen arkitektur, här känner man arkitektens vision. Visar stor omsorg”.

Vad han syftar på i Ulricehamn är i första hand de bostadskomplex som byggts den senaste dryga tioårsperioden, såsom Åsundaterrassen och Åsunda sjöstad. Mark Isitt menar att det är effekten av att man i Ulricehamn har en stadsplanering som i allt för hög grad styrs av byggherrarna, som i brist på mothugg, eller ens dialog med beslutsfattarna, gärna exploaterar lite extra för att klämma ut så mycket pengar som möjligt. Arkitektur kommer för dessa långt ner på prioriteringslistan.

– Omsorg är ett ord som ni nog hör mig mig säga många gånger. När man förtätar måste man till exempel välja platsen med omsorg. Det har man inte gjort med kvarteret Linden till exempel. Det är synd att inte den platsen var bättre omhändertagen tidigare, då hade den haft ett värde och man hade inte byggt som man gör nu.

Rådhusets utförande visar på omsorg om platsen och var ett självklart fotostopp för Mark Isitt under sitt Ulricehamnsbesök.
Rådhusets utförande visar på omsorg om platsen och var ett självklart fotostopp för Mark Isitt under sitt Ulricehamnsbesök.Foto: Jens Augustinsson

Mark Isitt lyfter tanken kring omsorg till ett helikopterperspektiv på staden. Han är medveten om att förtätning och exploatering behövs för att staden och kommunen ska kunna växa. Och på kort sikt är de för staden storskaliga bostadsprojekten bra. Men han ifrågasätter på vilket sätt de berikar platserna de byggs på och hur de på sikt höjer värdet på staden Ulricehamn.

– Jag får en känsla av att man tillåter för mycket från styrets sida. Det smälls upp byggnader som bara signalerar att de inte kostade något att bygga. Sture tower till exempel är betongblock staplade på varandra, målade i underklädesrosa. Och arkitekten har inte läst in sitt sammanhang. Svårälskat hus, sa Mark Isitt under samtalet i Folkets hus och orden gav upphov till eftermiddagens största applåd i publiken.

”Det är skandalöst att styret sitter i en kåk som är så bedrövligt hanterad med de här brandbalkongerna och solpanelerna som sticker ut”
Mark Isitt om Stadshuset i Ulricehamn

Mark Isitt ser också rött vid ett tillfälle under dagen. Men då handlar det faktiskt inte om ett nybygge. Efter att han tappat andan vid synen av Stadshuset, så mörknar blicken när han går runt hörnet och tittar på den södra fasaden.

– Det är en jättefin byggnad som är väldigt valhänt hanterad. Det är skandalöst att styret sitter i en kåk som är så bedrövligt hanterad med de här brandbalkongerna och solpanelerna som sticker ut som någon form av jalusier över fönstren. Nej, skärpning. Det är illavarslande, tycker jag.

”Skärpning. Det är illavarslande tycker jag.” Mark Isitt tog till starka ord när han såg hur oförsiktigt man gjort tillägg av solpaneler på Stadshuset.
”Skärpning. Det är illavarslande tycker jag.” Mark Isitt tog till starka ord när han såg hur oförsiktigt man gjort tillägg av solpaneler på Stadshuset.Foto: Jens Augustinsson

– Ulricehamn är en trevlig stad när man ser vykortsbyggnaderna. Staden har en nostalgisk betoning. Men det nya som byggs, jag undrar om man är på väg i rätt riktning. Staden verkar alltid ha spretat arkitektoniskt, men måste det alltid vara så? Kanske är det dags att staden hittar sin själ.

Fakta

Mark Isitt

Ålder: 55

Yrke: Arkitekturkritiker

Bor: Köpenhamn

Familj: Fru, två söner, 21 och 19 år.

Aktuell med: Besökte nyligen Ulricehamn. Programleder svenska Grand Designs i TV 4. Ny säsong startar 22 november. Leder även Stadsinspektionen i P1. Ny säsong kommer runt årsskiftet.

Äter helst: Fish & chips.

Dricker helst: Ale, inte konstiga öl, men gärna mycket.

Fritidsintressen: Njuta frukterna av övriga familjens stora musikintresse. Senaste året har jag annars jobbat jämnt.

Favoritbyggnad i Sverige: Stockholms stadshus. Läget och vilda krockar mellan nationalromantik, klascissism och orientaliska drag. Signalerar pondus men är tillåtande.

Det svenska arkitekturklimatet: Fegt. Önskar att man skulle våga lite mer och de estetiska kraven skulle var högre satta.

God arkitektur: Byggnadsverk som berör. Behöver inte vara någon särskild känsla. Vill inte vara utan det som är fult, men det måste vara gjort med omsorg, då kan man acceptera det.

Dold talang: Serietidningar, blev förlorad i serietidningsvärlden i yngre år, Var stort fan av superhjälteeran, Rip Kirby och Tarzan. Konsumerade osunt mycket. Ritade även serier som liten.

Favoritapp: Vad är app för nåt?

Fakta

Fem snabba till Mark Isitt

Antoni Gaudí eller Frank Gehry?

Frank Gehry

Bygga i trä eller betong?

Trä

Bygga högt eller lågt?

Högt

Husdrömmar eller Grand Designs?

Grand designs

Stora perspektivfönster eller småspröjs?

Perspektivfönster

Stadshuset i Ulricehamn. Arkivbild.
Stadshuset i Ulricehamn. Arkivbild.Foto: Pernilla Rudenwall
Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.