Nyheter

Årets ord för 2014 utsedda

Nu är det dags att sätta sig ner och klura lite över året som gått. Vet du egentligen vad en ryggprotest är?
Nyheter • Publicerad 30 december 2014

2014 var ett supervalår, som det kallats, och det syns när Språkrådet och Språktidningen listar orden för det gångna året. Därför finns ord som genusbudgetering med, eller ryggprotest, som syftar till Jimmy Åkessons tal inför en publik av ryggar i valrörelsen. Färgkombinationer som rödgrönrosa, eller blåbrun, finns också med, som är beskrivningar av politiska sammankopplingar.

– För att kunna prata om nya fenomen behöver vi nya ord. Därför skapar och lånar vi ständigt in nya ord. Nyordslistan fungerar som en spegel av samhällsutvecklingen. Men vi har också tagit med ord som visar på språklig kreativitet, som gurlesk och tvodd, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig på Språkrådet.

Och vad är då gurlesk till exempel? Det är en feministisk strömning med inslag av både gullighet och groteska element. En tvodd är en tv-sändning på internet.

På listan finns också lite fyndiga ord som fotobomba, frisparkssprej, och voloa – you only live once och dessutom, som är lite komiskt för den som behärskar kindbo, föreslås ”en” som pronomen istället för det generiska ”man”.

Spana in hela listan nyordslistan på www.ut.se samt UT:s Facebooksida.

Anette Westerlund

Nyordslistan 2014

Attefallshus, blåbrun, cisperson, digital valuta, en (alternativform till pronomenet man), fotobomba (att sabotera när någon annan fotograferar), frisparkssprej, genusbudgetering, gurlesk (feministisk strömning med inslag av både gullighet och groteska element), gäri (tjej), icke-binär, kippavandring, klickfiske, kringis (anställningsförmån där anställda får hjälp med saker "runt omkring"), krislåda, kärrtorpa, köttnorm, matnationalism, mellanförskap, mobilzombie, nerväxt, nettokrati, normcore, parkera bussen (spela defensivt med nästan hela laget för att försvara det egna målet), plastbanta, pultvätta, rasifierad, ryggprotest, rödgrönrosa, sekelsiffror (två siffror som anger födelsesekel före personnumret), selfiepinne, sms-anställning, spoilervarning, trafikmaktvarning, tvodd, tvåkönsnorm, usie (självporträtt med kändis), virtuell våldtäkt, yoloa (leva som om varje ögonblick vore det sista - you only live once), åsiktskorridor.

Vill du veta vad de betyder? Surfa in på Språk och folkminnen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.