Annons
Nyheter

Arbetslösa ska städa återvinningscentraler

Nu ska arbetslösa börja städa återvinningscentralerna i kommunen. Genom detta hoppas de ansvariga på bättre ordning.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2012
Nyligen såg det ut så här på återvinningsstationen vid reningsverket. Kanske en allt ovanligare syn i framtiden.
Nyligen såg det ut så här på återvinningsstationen vid reningsverket. Kanske en allt ovanligare syn i framtiden.Foto: Anders Rosenberg

UT har tidigare skrivit om att flera återvinningsstationer upplevs som skräpiga av många. Senast kom frågan upp i samband med polisens trygghetsundersökning. Enligt resultatet av den upplever allt fler nedskräpning som ett problem. Gruppen som analyserade resultatet uppmärksammade problematiken kring återvinningsstationerna som en faktor och ville undersöka om det går att göra förbättringar.

Ulricehamns kommun och dess energibolag UEAB har också velat ta tag i problemet, vilket är bakgrunden till den förändring som nu sker genom att ett nytt avtal har förhandlats fram mellan de olika aktörerna. Ytterligare en orsak är att erbjuda sysselsättning och arbetsträning för arbetslösa.

Annons

Tidigare har städningen skötts av entreprenören Sita, som i sin tur har anlitat en del föreningar för att hålla ordning vid vissa stationer.

Nu kommer alltså istället ett arbetslag från kommunens arbetsmarknadsorganisation att sköta städningen.

Ytterligare en förändring är att de nya städarna kommer att förses med en handdator, som ska användas för att registrera ordningen på stationerna.

Organisationen Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som är ytterst ansvarig för stationerna meddelar också att de i samband med det nya avtalet även kommer att börja byta ut vissa behållare på stationerna. Detta byte tror man kommer att underlätta ulricehamnarnas källsortering.

”Förutom närhet och tillgänglighet ska även de nya behållarna bidra till en bättre städning bland annat genom att de har bra förutsättningar att göra närmiljön renare, är lättare att hålla rent och att de också är säkra och snygga.”, skriver man i ett pressmeddelande.

Både kommunen, energibolaget och FTI hoppas nu på renare stationer, men samtidigt betonar man vikten av att de som använder dem sköter inlämningen.

”Hur ofta än städningen sker så är FTI helt beroende av att de som vill göra gott för miljön genom att källsortera även tänker på närmiljön.”, skriver man.

Classe Landin, från Sita, som alltså skötte städningen tidigare, säger att det nya avtalet har tagits fram i samförstånd. Han kan inte uttala sig om han tror på någon förbättring, eftersom han inte vet hur ofta kommunen kommer att städa. Men han säger att grundproblemet, att det finns en del som missköter sig, inte försvinner.

– Nej, det här ändrar ju inte folks inställning.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons