Annons
Nyheter

Årås bjuder in svenskättlingar

Bygdegårdsföreningen Årås kvarn planerar ett släktkonvent vid Årås nästa år dit man bland annat vill bjuda in ättlingar till de Kölingaredsbor som utvandrade till USA vid förra sekelskiftet.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2014

Bygdegårdsföreningen har tidigare drivit ett projekt som heter Amerikabrevet, bland annat med stöd av Leader. Målet har där varit att skapa kontakt med ättlingar till de som utvandrade till USA vid förra sekelskiftet.

Bland annat har den kända lokala släktforskaren Anna-Lena Hultman hjälpt till med att ta fram adresser.

Annons

Nu vill man gå vidare och planerar alltså ett konvent. Nyligen fick man en så kallad Leadercheck på 20 000 kronor för projektet och med dessa planerar man att göra en film där man välkomnar till Kölingared.

"En del av tänkbara besökare, svenskättlingar, nås med Amerikabrevet. Den informationen förstärks samt breddas med en videofilm.", skriver föreningen om projektet.

– Amerikabrevet resulterade i en adresslista på väldigt många personer. Det här är steg två. Bland annat ska det göras en liten film och vi forsätter med en vecka nästa år där vi har Årås som bas, säger Jens Böhn från Bygdegårdsföreningen Årås kvarn.

Årås säteri, som föreningen nu arbetar med att ta hand om, är på sätt och vis en del i arbetet. Jens Böhn säger att runt 850 personer var knutna till säteriet i slutet av 1800-talet och kanske är deras ättlingar intresserade av att se eller vara delaktiga i det omfattande arbetet föreningen nu gör med säteriet.

– Vi är intresserade av att skapa nätverk med de som känner att det här är intressant. Kanske är det också några som känner att de vill hjälpa till. En del har ju släktforskning som hobby och vi har ju vår hobby här med att försöka rädda säteriet och miljön här.

Leader är en metod för utveckling av landsbygden inom EU. Leader stödjer utveckling med utgångspunkt från lokala förutsättningar och lokala initiativ. Tanken är att den offentliga, ideella och privata sektorn ska besluta om och genomföra projekt tillsammans.

Olika Leaderområden har pengar att fördela i projektstöd till olika initiativ.

Leader Sjuhärad är en ideell förening som arbetar för att genomföra delar av landsbygdsprogrammet enligt leadermetoden. Man skriver på sin hemsida att Leader inte i första hand är ett bidrag utan ett sätt att arbeta.

Metoden grundar sig på fem nyckelord: trepartnerskap, underifrånperspektiv, nätverk, nytänkande och överförbarhet.

Ordet Leader är en förkortning som översatt betyder Länkar mellan åtgärder för att utveckla landsbygdens ekonomi.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons