Annons
Nyheter
Ett företag verksamt inom skogsindustrin använde olovligen 150 ton avfall. Trots det frias företaget av Borås tingsrätt.
Nyheter • Publicerad 13 mars 2014

Åklagaren anser att företaget har gjort sig skyldigt till otillåten miljöverksamhet, yrkade på en så kallad företagsbot om 50 000 kronor och hänvisade bland annat till miljöbalken.

En företrädare uppger att företaget hyrde mark för förvaring av flis under varmare perioder. Hanteringen av flisen sköttes tillsammans med ett annat företag.

Annons

När flisuppläggningsplatsen skulle iordningställas blev fyllnadsmassor från Skrotfrag snabbt ett alternativ. Företaget som stod åtalat insisterade på att få markägarens godkännande för det. Markägaren ville i sin tur ha ett skriftligt intyg på att materialet var godkänt och sa ja till att ett lass kördes till platsen.

Trots det kom det mer än ett lass fyllnadsmassor men inget papper.

Företagets företrädare litade på att de andra inblandade i det hela sörjde för att allt skulle gå rätt till.

Totalt kördes transporter med fragmenteringsrester till området. De innehåller bland annat små mängder zink, koppar och bly. Hade man sökt om tillstånd från miljöförvaltningen så hade svaret troligtvis blivit att det inte var något lämpligt material till fyllning.

Massorna fick ändå ligga kvar under förutsättning att vissa efterkontroller görs. Materialet kan deponeras som icke farligt avfall men ska läggas på en deponi.

Tingsrätten anser sammantaget att företaget inte har agerat oaktsamt. Tvärtom måste bolaget "anses ha gjort vad som skäligen kan krävas för att förhindra att fragmenteringsresterna användes utan att lagens krav var uppfyllda".

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons