Annons

Anton, 35, vände hem – och hittade rätt på Ulricehamns enda reklambyrå

Webbdesign, marketing automation, digital strategi och inbound marketing. För den utomstående kan titlarna låta som rena grekiskan.
Men Anton Sörlin är är mer än bekant med innebörden – sju år efter examen har han hunnit beta av samtliga. Och i en bransch som är under ständig utveckling räds han inte nya utmaningar och ett högt tempo.
– Jag kläcker nog som flest idéer när jag har tre deadlines över mig.
Ulricehamn • Publicerad 10 november 2023 • Uppdaterad 17 november 2023
Just nu sitter Anton Sörlin på stolen som digital strateg och teamledare på marknadsföringsbyrån IPM i Ulricehamn. Men han har hunnit byta position flera gånger under sin karriär i reklambranschen.Foto: Pernilla Rudenwall

Parkeringen är full av bilar. Innanför de tegelklädda väggarna pågår aktiviteten febrilt bland de 57 företag som har sitt nav i lokalerna där Bogesunds Väveri tidigare huserade.

På andra våning i den norra flygeln håller IPM till. De var några av de första som tog sitt pick och pack och flyttade in i de nyrenoverade industrilokalerna. Som experter inom digital marknadsföring är de vana vid att vara tidigt ute vad gäller utveckling och framåtanda.

Annons

– Ska man jobba på byrå behöver man nog tycka att det kul när saker händer snabbt. För många är jobbet mer ett intresse än ett jobb, säger Anton Sörlin.

Själv jobbar han som digital strateg och teamledare inom marknad och sälj, med sex anställda under sig. För bara några år sedan hade hans titlar högst troligen haft en betydligt mer internationell klang.

– Det finns så sjukt många buzzwords i branschen. Vi har faktiskt försökt att köra allt i svenska ord nu, för vi har tröttnat lite på att allt ska heta något på engelska och det passar inte riktigt våra kunder heller.

På ren svenska innebär Antons titlar att han inte bara har ett finger med i spelet i de flesta marknadsföringsprojekten. Han styr också strategin för hur varumärken ska lyckas med sin digitala utveckling.

– Det är ofta min roll att se efter vad företagen har för behov och mål, och sen lägga en plan för hur de digitalt ska lyckas uppnå dem. Vilka digitala och analoga kanaler ska de synas i? Hur kan de bäst presentera sin produkt eller tjänst för att sälja in den till sina kunder?

Som liten tillbringade Anton all sin lediga tid i skidbacken. Att det senare skulle leda honom in på reklamspåret var ingenting han anade då.Foto: Pernilla Rudenwall

Hans resa på Ulricehamns enda marknadsföringsbyrå började för tre år sedan, när han och hans familj vände hem efter tio år i Stockholm i jakt på ett hus som inte kostade skjortan. Men färden mot reklambranschen inleddes egentligen redan när Anton gick på högstadiet.

– Allting började med skateboard och snowboard, som jag var ganska dålig på. Men jag älskade kulturen. Så jag började fotografera i stället. För att då kunde jag fota alla kompisar som var bra. Och sen började vi fota och filma också.

Anton nöjde sig dock inte där. Han ville även presentera sitt material. Så i 12–13-årsåldern lärde han sig hur man bygger hemsidor. När det vankades gymnasium några år senare var programvalet därför självklart för Anton. Media.

– Då skulle jag bli fotograf. Det var tanken från början. Men då sa min lärare Mats Bogren att det inte var något framtidsyrke, säger han och skrattar.

Efter att ha experimenterat med tv-redigering ett tag halkade Anton in på webbdesign. När tankarna på vidareutbildning började gro föll valet till slut på ett program inom IT, media och design på Södertörns högskola i Stockholm. Tre år senare, närmare bestämt 2015, fick Anton sitt första jobb som webbdesigner på en byrå i huvudstaden. Men det dröjde inte länge innan han bytte titel.

Ett högt tempo i kombination med en insyn i andra branscher gör att Anton trivs som fisken i vattnet i reklamvärlden.Foto: Pernilla Rudenwall
Annons

– Ganska snabbt fick jag frågan om jag kunde något om marketing automation. Jag kunde inget om det. Men jag sa ja för att jag tänker att man kan alltid googla sig till saker.

Och nog kunde han det. För när Anton sen bytta jobb anställdes han inte som webbdesigner, utan som expert på just marketing automation. Men vad betyder nu den titeln?

– Det handlar mer om vad man ska göra för typ av kommunikation till kunden, oavsett om det är i sociala medier eller via mejl. För min del blir det mycket research för att se hur man kan bygga upp flödet för företaget. Men själva knäckfrågan är hur man får någon som man inte känner att bli en superlojal kund.

Fakta

Anton Sörlin

Ålder: 35 år.

Bor: I en 20-talsvilla i Ulricehamn, som kräver en livstid av renovering.

Familj: Frun Frida och döttrarna Tuva, 6, och Vilja ,4.

Jobb: Digital strateg och teamledare för marknad och sälj på IPM.

Fritidsintressen: Renovering och mycket träning. Cykel, längd och löpning. ”Jag fastnar gärna för materialsporter överlag. Det är lättare att motivera sig om man kan köpa saker (skratt)”.

Tittar på: ”Är en riktig film- och serienörd. Gillar Sci-fi och Star wars, men det får jag titta på själv för det gillar ingen annan i familjen. Följer med i många kritikerrosade serier. Nu senast kollade jag på The bear, den kan nog ha haft en av de starkaste scenerna jag sett”.

Lyssnar på: ”Punk, punkrock och metal. Det hänger kvar från skateboard-tiden. Sen det blev creddigt att vara en Swiftie har jag också blivit ett riktigt Taylor Swift-fan. I poddväg blir det Obiter dictum (Odpod), Flaschback forever och amerikanska intervjupoddar.”

Äter helst: Spaghetti och köttfärssås eller indiskt.

Dricker helst: Öl, gärna IPA.

Dold talang: ”Kan alldeles för mycket om musikaler, kan nog alla texter i Chess utantill.”

En espressomaskin surrar igång i bakgrunden. Det vankas frukost för några av Antons kollegor. På det smakfullt renoverade kontoret är det inte bara högt i tak rent fysiskt. Det öppna landskapet bjuder också in till kreativitet och skaparanda kollegorna emellan.

– Det är så de bästa idéerna kläcks. När man får bolla med någon över skärmen, säger Anton.

En av de stora fördelarna med att jobba på en byrå i en liten stad som Ulricehamn är att avståndet till kunderna är kortare, såväl fysiskt som psykiskt. Det förenklar kontakten med de många företag vars digitala strategi Anton jobbar med.

– I Stockholm var det väldigt stora kunder, som Volvo cars och Länsförsäkringar. Där kunde man få prata med en mellanchef i sjunde ledet om man hade tur. Här är det nästan bara B2B, eller business to business, också. Men det är mycket mer variation i företagen.

”Ibland jobbar man med en stor metallindustri, och ibland jobbar man med någon som klättrar i träd. Det är skönt att ha den skillnaden någonstans.”
Anton Sörlin, digital strateg

Ena stunden kan Anton diskutera ny hemsida med industriföretaget Jobro. Nästa sekund kan han prata marknadsföring med Anton på Ulricehamns trädfällning. Som digital strateg får 35-åringen en unik inblick i branscher som han annars aldrig hade haft tillgång till.

– Ibland jobbar man med en stor metallindustri, och ibland jobbar man med någon som klättrar i träd. Det är skönt att ha den skillnaden någonstans.

Allra bäst trivs 35-åringen på jobbet när han får vara med och påverka. När det han bidrar med faktiskt gör skillnad för kunden.

I byråns senaste grafiska profil står AI-genererade fåglar i centrum. Ett grepp som i mångt och mycket representerar de kreativa medarbetarna på IPM, menar Anton: ”Det blir roligare när man får leka. Jag tror vi alla på byrån är ganska lekfulla.”Foto: Pernilla Rudenwall
Annons

– Det är alltid jättekul att sätta en strategi och sen följa med på den resan. Första gången någon får ett bokat möta på en LinkedIn-annons till exempel, och se hur förvånade folk kan bli av att något sånt faktiskt kan ge utdelning.

Men i en tid då många företagare drar öronen åt sig kan det vara svårt att nå ut till kunderna. Annonsbudgeten är något av det första många snålar in på när ekonomin sviktar, vilket enligt Anton riskerar att bli ganska kontraproduktivt.

– När det går sämre är företagen i som störst behov av nya kunder, så att dra åt marknadsföringsbudgeten blir ju fel i det avseendet då.

Men som inkörd marknadsförare i en bransch som gärna svänger fort är Anton van vid att ställa om och anpassa sig. Det gällde inte minst när den artificiella intelligensen i form av ChatGPT gjorde entré på marknaden med buller och bång. Plötsligt kunde AI-roboten skriva en uppsats åt dig, eller ta fram en låttext baserad på dina önskemål. Något som fick hela branschen att behöva ställa om.

– I våras var det helt galet. Nu börjar det landa litegrann, men AI påverkar oss jättemycket.

För bara några veckor sedan lanserade IPM en kampanj tillsammans med Borås bil-gruppen, som helt bygger på AI. Med hjälp av ett robotverktyg har byrån låtit illustrera olika typer av bilförare i Ulricehamn och Sjuhärad. Allt för att visa att den rutinerade billeverantören med sina 90 år på nacken även är en aktör att räkna med i framtiden.

Och det är precis den här typen av arbete som Anton tror kommer bli allt vanligare framöver.

– Om några år kommer AI vara en del av vardagen, då kommer man inte ens prata om det. I början var många rädda för att det skulle ersätta jobben, men det behöver vi inte vara oroliga för. Men vi måste lära oss använda det som ett verktyg i vår vardag för att inte bli omsprungna av någon annan.

Fakta

Marknadsföringslingo – det här betyder uttrycken

B2B: Förkortning för business to business. När ett företag säljer en vara/tjänst till ett annat företag.

B2C: Business to costumer. Handlar till skillnad från B2B om att ett företag säljer en vara/tjänst direkt till konsumenten.

B2B2C: Business to business to costumer. Den gyllene kombinationen mellan B2B och B2C – där ett företag säljer sin produkt till andra företag som sedan säljer den vidare direkt till konsumenten.

Retargeting/remarketing: Är en viktig del i kundresan och anledningen till att vi får riktade annonser på till exempel Facebook. Av de personer som klickar på en renodlad Facebook-annons kanske bara en bråkdel nappar på erbjudandet. De som inte gör det vill man fånga upp. Genom att följa så kallade cookies (sparad data) kan marknadsförare nå ut till den målgruppen genom annonser som är specifikt anpassade efter deras behov.

SEM: Search engine marketing. Är ett paraplybegrepp för SEO och SEA och handlar om marknadsföring som förlitar sig på söktrafik.

SEO: Search engine optimization, eller organisk söktrafik. Med rätt rubrik och innehåll på en hemsida blir den högt rankad bland resultaten på sökmotorn.

SEA: Search engine advertising. Används för att driva trafik till en webbplats från sökresultatet med hjälp av annonser i stället för att behöva ranka det organiskt.

Marketing automation: Är både ett system och en metod. Handlar om automatisering av marknads- och säljprocesser. När någon till exempel kontaktar ett företag kan ett automatiskt svarsmejl skickas ut – dels för att spara tid, men också för att bli av med monotona arbetsuppgifter.

AI: Artificiell intelligens. Är ett samlingsnamn för teknik som försöker få datorprogram att fungera mer likt en människa. Handlar till exempel om problemlösning, bedömningar, beslutsfattande, analysering av data och förmågan att hitta mönster.

Gen Z: Generation Z. Ett begrepp som används flitigt inom marknadsföreningen. Gen Z är en benämning på personer som vuxit upp efter millennieskiftet, som nu är på väg ut i arbetslivet. De har en helt annan syn på säljkedjan, är mycket mer vana vid e-handel och behöver nödvändigtvis inte träffa försäljare i verkliga livet. Deras beteendemönster kräver en annan typ av marknadsföringsapproach.

bild 1/4
Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons