Annons
Nyheter

Ansökan om vindkraft vid Hössna

Intresset för vindkraft i Ulricehamn fortsätter att öka. Ett företag ansöker om bygglov till ett vindkraftverk i Hössna.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2011

Företaget Greenextreme AB har tidigare visat intresse för att satsa på vindkraft i Ulricehamns kommun. Nu vill det bygga ett vindkraftverk i anslutning till andra vindkraftverk som företaget Eolus planerar i Hössna.

Om Greenextreme får som det vill blir höjden 150 meter, och verket väntas producera hushållsel till ungefär 1 000 bostäder eller 2 000 lägenheter.

Annons

Bygglovsansökan kom in till kommunen ett par dagar före nyår, och därför har man på miljö- och samhällsbyggnadskontoret ännu inte hunnit sätta sig in i ärendet.

– Det vi gör först är att titta på om det finns några uppenbara hinder för vindkraft på den särskilda platsen. Om det inte gör det går vi vidare och skickar ut information till närboende som då får tycka till, säger byggnadsinspektör Uno Ekman.

Han tillägger att ett bygglov för vindkraft är en lång process. Men om de båda företagens önskade etableringar ligger i direkt anslutning till varandra kan det bli aktuellt att slå ihop dem när de informerar de närboende. Vanligtvis kontaktas alla som bor upp till ett par kilometer från ett planerat vindkraftverk.

– Ljudet kan påverka dem som bor ungefär 500 meter ifrån, men det finns andra faktorer som hur vindkraftverket skuggar andra hus, och sådant ska man utreda så att man kan ta hänsyn till det, säger Uno Ekman.

Han och hans kollegor kommer inom kort att titta på ansökan. Inom några veckor kommer de att besluta om de går vidare med ärendet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons