Annons
Nyheter

Ännu inget klart om kommunens styre

Det är fortfarande oklart hur kommunen ska styras kommande mandatperiod. Ideologiska skiljelinjer och en vilja att undvika att ge SD en vågmästarroll gör att förhandlingarna drar ut på tiden.
Nyheter • Publicerad 9 oktober 2014

Just nu pågår ett intensivt arbete för att få till ett fungerande styre i kommunen efter valet för nästan en månad sedan.

Precis som i ett flertal andra kommuner försöker de mer etablerade partierna göra vad de kan för att minimera Sverigedemokraternas inflytande – inget parti vill samarbeta med SD och helst även slippa att ha partiet som vågmästare.

Annons

I Ulricehamn kompliceras bilden ytterligare av att ett nytt parti, Nya Ulricehamn, NU, fick tre mandat i kommunvalet, och blev större än både Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Enligt vad UT erfar är en av de lösningar som diskuterats ett blocköverskridande samarbete mellan Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna – en koalition som skulle innebära 27 mandat och majoritet i fullmäktige, som har 49 platser.

Flera av de politiker UT har varit i kontakt med har nämnt ”ideologiska skiljelinjer” som ett hinder för detta blocköverskridande, skiljelinjer som visat sig vara större/viktigare än vad kanske någon trodde.

Ett annat alternativ sägs vara en återgång till en borgerlig fyrpartiallians, alltså med Centern, men med Miljöpartiet som femte part. Även den konstellationen skulle ge 27 fullmäktigemandat.

Här finns en del personmotsättningar som spökar, men för att åstadkomma en egen majoritet kanske dessa får stå tillbaks.

En annan, teoretiskt tänkbar, kombination som skulle ge majoritet är S+V+MP+C (28 mandat).

Det fyra borgerliga partierna har tillsammans 24 mandat, de rödgröna 18. En borgerlig fyrpartiallians som skulle styra i minoritet skulle behöva stöd från minst ett annat parti för att få igenom sina förslag. Det skulle ge både SD och NU en vågmästarroll, ett scenario som övriga partier vill undvika.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons