Annons
Nyheter

Ännu ingen lösning om vattenförsörjningen

Vattnet till Voi-projektets gästhus fraktas i tankbil. Ännu är ingen permanent lösning på vattenfrågan i sikte.
Nyheter • Publicerad 24 mars 2014

Tidigt i projekteringen av gästhuset på Bogesunds farm låg arbetet att borra efter vatten. Prospekteringen höll dock inte vad den lovade. Efter ett kostsamt försök tvingades man lägga ner planerna på billigt vatten från egen brunn.

I stället kopplade man in sig på en ledning från en källa i bergen. Källan visade sig dock inte kunna ge tillräckligt med vatten till alla som efterhand blivit inkopplade.

Annons

På det närbelägna universitetet uppstod vattenbrist vilket ledde till att studenterna gick i strejk.

Detta ledde i sin tur till att vattenkooperativet prioriterade sina storkunder och ledningen till, bland andra, Voi-projektets gästhus stängdes av.

Nu tvingas man i stället att frakta vatten i tankbil från en annan vattentäkt.

Ett förberedande arbete har inletts med intressenter i området som drabbats av samma sak. Bland dem ett litet sjukhus och en byggnad som tillhör hjälporganisationen African Smile.

– Vi hoppas på en permanent lösning, säger Manase Mkofira, som är gästhuset ytterst ansvarige i Voi.

– Vi har gemensamt lämnat in en ansökan till det statliga vattenverket om att få koppla in oss på en ledning som ligger en kilometer härifrån, berättar han.

När vattenfrågan kan få sin slutliga lösning har Manase svårt att svara på.

– Det är mycket som ska klaffa och återigen handlar det också till viss del om pengar.

– Vi hoppas på en snar och hållbar lösning. Det livsviktiga vattnet är en bristvara. Och här, precis som på flera håll i området, pågår strävanden för att förbättra situationen, säger Manase.

Sune Broman

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons