Ännu en utredning om skolans framtid
Folkpartisten Birgit Andersson leder beredningen för lärande:
– Vi ska se över skolstrukturen, det handlar om hur många grundskolor vi ska ha i kommunen, och det handlar om kommunen utanför tätorten, så står det i uppdraget. Med skolstruktur menar man antalet skolor, så konkreta och ärliga ska vi vara, säger Birgit Andersson.
Känns det som att få en het potatis i knät?
– Ja det är klart det gör. Vi har ju alla en historia i detta, vi som bor i Ulricehamn.
Skolstruktur har utretts och diskuterats flitigt i Ulricehamn, vilket bland annat har lett till beslut om att lägga ner flera små skolor på landsbygden.
– Det här är väldigt svåra och känsliga frågor som vi ska behandla med respekt. Det är inte bara att köra över orter, säger Birgit Andersson.
Hon säger att det den här gången har kommit till en ny faktor, en ändring i lagen som säger att lärare måste vara behöriga i sina undervisningsämnen, både för att undervisa en klass och för att sätta betyg.
– Det här handlar både om att barn ska få en rättvis och jämlik skola, men också om att lärarna ska få använda sin kompetens på bästa sätt.
Hon är också noga med att påpeka att små skolor automatiskt inte ger en sämre kvalitet.
Sedan tidigare har beredningen i uppdrag att ta fram ett förslag på hur framtidens grundskola ska se ut i kommunen. Beredningen tittar bland annat på hur man kan möta dagens och morgondagens krav på skolan och hur man kan väga in dessa vid utformningen av skolverksamheten.
– Anledningen till att vi fick det uppdraget var att Ulricehamn ligger så väldigt dåligt i SKL:s mätningar och det måste man göra något åt, säger Birgit Andersson.
Nu ska man alltså även arbeta fram ett förslag om skolstrukturen. I oktober ska politikerna ha en så kallad vägledningsdebatt i fullmäktige, i december ska beredningen sedan ha ett färdigt förslag att lämna till fullmäktige.