Nyheter

Anmäler SOS alarm efter dödsfall

Det skickades ingen ambulans till den sjuke mannen, trots att hans barn ansåg att situationen var allvarlig. Natten efter dog han. Barnen har nu anmält SOS alarm.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2013

Den medelålders mannen, som var diabetiker, hade kräkts i ett dygn och var enligt barnen i mycket dåligt skick när de kom hem till honom. Han hade flera gånger tidigare blivit hämtad av ambulans vid sådana tillfällen, skriver de i sin Lex Maria-anmälan.

Mannen vill först inte släppa in barnen eftersom han själv tror att han har magsjuka, men väl inne ser de att hans blodsocker inte är bra och att han varken har ätit eller druckit. Han är blek, skakar och fryser och orkar inte stå upp en längre stund, och barnen misstänker att han är uttorkad och behöver dropp.

Mannen säger att han inte vill till lasarettet, eftersom han ändå inte får någon hjälp. Barnen åker då hem och gör upp att de ska ringa till pappan varje halvtimme. Andra gången han svarar försvinner han bort. De ringer då SOS alarm och begär ambulans, men där får de svaret att de själva får åka dit, eftersom han inte svarar när personalen ringer.

När barnen kommer fram är pappan väldigt dålig och de ringer SOS, som lovar att skicka en ambulans. Lite senare ringer SOS upp och säger att man bestämt att inte skicka någon, efter att ha pratat med pappan. De bedömer att han inte behöver hjälp och att det inte är någon fara för hans liv.

Natten efter dör mannen, vilket barnen anser beror på att han inte fick hjälp. Bristande rutiner och okunskap om diabetes menar de är orsaken till den uteblivna ambulanstransporten.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.