Nyheter

Anmäler sommarstängd förskola

En mamma i Ulricehamn har anmält sommarstängningen av en förskola till Skolinspektionen.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2010

Mamman skriver i sin anmälan att förskolan ska hålla stängt fyra eller fem veckor under sommaren. Då ska barnen flytta till en annan förskola där det inte heller finns någon av den ordinarie personalen som barnen känner, utan bara vikarier.

Kvinnan har två barn och beskriver hur det större barnet varit med om sådana här somrar förut och att han har mått mycket dåligt av det. Sista året det behövdes kunde hon inte lämna honom alls utan fick vara hemma eller ha med honom till arbetet.

Hon stödjer sig på vad Skolverket har skrivit på sin hemsida om lagar och regler.

"Att barn erbjuds plats på ett sommaröppet alternativ är acceptabelt under förutsättning att man tar hänsyn till barnens behov av trygghet och kontinuitet. Barn kan till exempel inte känna sig trygga om personal och miljö är helt obekanta."

Kvinnan tar upp att inskolning sker under 14 dagar någon timme om dagen men att denna omsorg om barnens bästa inte tycks finnas på sommaren.

"Sommartid kan man bara lämna barnen på okänd plats till helt främmande människor i 4-5 veckor. Det är en lång inskolningstid på dessutom heltid med okända människor, då ser jag inte behovet av någon vanlig inskolning alls, eller ska det bara vara ett spel för gallerierna och låta bra."

Nu ska kommunen yttra sig över anmälan och svara på ett antal frågor, bland annat vilka åtgärder kommuner har vidtagit för att undvika att berörda barn hamnar i en situation där både personal och lokaler är okända för barnet.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.