Annons
Nyheter
En kvinna i 50-årsåldern från Ulricehamn drabbades under en semester utomlands av en kraftig hjärnblödning. Nu anmäler hennes make SÄS i Borås för stora brister vid mottagandet när hon kom hem.
Nyheter • Publicerad 29 november 2014

Kvinnan föll ihop under semesterresan och vid röntgen på ett närbeläget sjukhus konstaterades en kraftig hjärnblödning. Hon opererades och blev efter en tid så bra att hon kunde vara uppe och äta mat. Men hon blev åter sämre och transporterades till Sverige med ambulansflyg.

Hennes make insisterade flera gånger på att hon skulle få komma direkt till Sahlgrenska i Göteborg, eftersom han trodde sig veta att Borås lasarett inte behandlade patienter som drabbats av akuta följdsjukdomar efter hjärnblödning, men han fick nej.

Annons

Nu anmäler maken SÄS till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för det mottagande kvinnan fick när hon kom dit. Han anser att bristerna är så allvarliga att det har orsakat kvinnan stort lidande och risk för stora bestående men.

Bland annat hävdar han att kvinnan blev liggande utan tillsyn, att ansvarig läkare tog bort en medicin mot spasmer och att detta orsakade nya infarkter i huvudet och att röntgenbilder blev liggande i nästan ett dygn innan någon tittade på dem.

– När röntgenbilderna analyserades dagen därpå beställdes omgående transport med ambulanshelikopter till Sahlgrenska för behandling för vätska i huvudet samt för högt tryck och kraftiga spasmer, skriver mannen i sin anmälan.

Han anser att mottagandet på SÄS präglas av okunskap och ointresse och att de sena insatserna resulterat i att hans hustru drabbats av hjärnskador och orörlighet, riskerat hennes liv och försämrat hennes möjligheter till ett normalt liv.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons