Annons
Nyheter

Anmälan om vanvård av äldre man

En anmälan om vanvård av en vuxen äldre man med grav funktionsnedsättning har inkommit till Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2014

Enligt den anonyma anmälan är det en kvinna som allvarligt vanvårdar sin hemmavarande man. Enligt uppgift är mannen handikappad både fysiskt och psykiskt till följd av en tidigare hjärnblödning.

Kvinnan ska under en längre tid ha utsatt mannen för vanvård, hot och fysiskt våld. Det ska ha rört sig om örfilar, nypningar samt allmän verbal nedvärdering och hot om våld. Hon ska även ha låtit mannen ligga i sin egen avföring och urin i sängen under flera timmar utan att hjälpa honom.

Annons

Anmälan avslutas med ett önskemål om att myndigheter ser till att mannen får plats på en vårdinrättning för att få riktig vård och ett värdigt liv.

Magnus Andersson, chef individ- och familjeomsorgen i Ulricehamns kommun, bekräftar att anmälan kommit in. Han får inte uttala sig i enskilda fall, och således heller inte om detta.

– Men rent allmänt är det så att vi är skyldiga att titta på och bedöma om uppgifter i en inkommen anmälan stämmer, eller om det finns grund för påståenden av olika slag. Utifrån det gör vi en bedömning. Visar det sig finnas behov av stöd eller annat, så erbjuder vi det, säger Magnus Andersson.

Han hänvisar till att socialtjänsten bygger på frivilliga insatser. Kommunen kan alltså som regel inte ”tvinga” någon att ta emot stöd. Undantag finns i fråga om vissa lagrum, exempelvis LVU (lagen om vård av unga).

– Men utifrån vår bedömning kan kontakt tas med överförmyndaren, som sedan får ta ställning till behovet av god man, säger Magnus Andersson.

Anmälan har även lämnats till länsstyrelsen för kännedom, och eventuell handläggning i de delar som länsstyrelsen ansvarar för. Ärendet har även lämnats till polis för bedömning.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons