Nyheter

Anders Dahlén lämnar kyrkopolitiken

Nu träder Anders Dahlén (M) fram och kommenterar kyrkonämndens polisanmälan mot honom.
Nyheter • Publicerad 2 april 2011
Efter påståendena om oegentligheter väljer nu Anders Dahlén (M) att lämna kyrkopolitiken. Dessutom träder han ur Svenska kyrkan. ?Att betala skatt till en organisation där det finns människor som är ute för att sätta dit mig känns helt fel?, säger han.
Efter påståendena om oegentligheter väljer nu Anders Dahlén (M) att lämna kyrkopolitiken. Dessutom träder han ur Svenska kyrkan. ?Att betala skatt till en organisation där det finns människor som är ute för att sätta dit mig känns helt fel?, säger han.Foto: Christer Seldevall

I torsdags intervjuades kyrkans tidigare kanslichef i UT om de rutiner kring fakturor och tjänstgöringsrapporter som tillämpas inom samfälligheten. Det var en bild av en strikt intern kontroll som målades upp.

Nu väljer kyrkopolitikern Anders Dahlén att träda fram och ge sin bild av omständigheterna kring den polisanmälan som riktats mot honom. Han är hård i sin kritik mot kyrkonämnden för dess sätt att hantera ärendet.

– Som framgått tillämpas en mycket noggrann intern kontroll inom samfällfälligheten. Politiker och tjänstemän bör rimligen känna till detta. Att så inte verkar vara fallet gör mig beklämd, säger han.

Att ingen av de forna kollegorna i nämnden pratade med honom innan den aktuella polisanmälan gjordes, har han ingen som helst förståelse för.

– Det handlar ändå om kyrkan, där man förväntar sig att kristna människor behandlar andra som medmänniskor. Men det struntade man i. Inte ens ett telefonsamtal blev det. Först när de gjort anmälan till polisen, fick jag veta vad de hade gjort.

Din reaktion då?

– Jag blev alldeles bestört. Jag har jobbat inom kyrkan under fler decennier. Att man skulle utsättas för något sådant som nu skett har inte ens funnits med i min tankevärld. Dessutom drabbar det inte bara mig utan även min familj.

Finns det någon som helst substans i de påståenden om oegentligheter som riktats mot dit?

– Absolut inte. Och jag känner ingen som helst oro, i det fall en förundersökning skulle inledas.

Anders Dahlén vill avvakta besked om eventuell förundersökning, innan han kommenterar påståendena i detalj.

– Men jag kan konstatera att även andra individer blir indirekt utpekade genom polisanmälan, säger han.

Vad tror du är anledningen till att uppgifterna förs fram?

– Det vet jag inte. Men det är klart att jag funderat mycket över detta. Min första tanke är att någon eller några gör detta för att komma åt mig på något sätt.

Du är och har även varit engagerad inom kommunpolitiken. Kan det ha haft någon betydelse för den anmälan som nu gjorts?

– Vet inte, men det är inte uteslutet. Men till skillnad mot dem som anmält mig vill jag inte spekulera kring det.

Hur tycker du själv att påståenden om oegentligheter bör hanteras?

– Först bör man kolla och ställa frågor till vederbörande. Kanhända räcker det med att samtal för att reda ut saken. Det finns även möjligheter att kontrollera med revisorer, etc.

– Utifrån detta finns underlag att ta ställning till hur man eventuellt går vidare.

Direkt efter intervjun med UT tänker Anders Dahlén besöka församlingsexpeditionen i Ulricehamn för att där lämna in en begäran att bli befriad från sina två kyrkopolitiska uppdrag, dels som ledamot i kyrkofullmäktige, dels som ersättare i kyrkonämnden.

Detta motiveras med det ”förtal och den förföljelse som förtroendevalda i fastighets- och kyrkogårdsutskott och kyrkonämnd bedriver mot mig och min familj”.

– Dessutom kommer jag och min fru att begära utträde från Svenska kyrkan. Visserligen har jag min tro. Men att betala skatt till en organisation där det finns människor som är ute för att sätta dit mig känns helt fel.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.