Nyheter

Anders Dahlén lämnar kommunpolitiken

Anders Dahlén, (M) lämnar kommunpolitiken efter flera decennier med tunga uppdrag.
– Ett skönt beslut, säger han.
Nyheter • Publicerad 20 september 2011
?Ett underbart skönt beslut?, säger kommunpolitikern Anders Dahlén (M), som nu lämnar sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
?Ett underbart skönt beslut?, säger kommunpolitikern Anders Dahlén (M), som nu lämnar sitt uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige. FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: Pernilla Rudenwall Petrie

Listan över hans politiska uppdrag i Ulricehamns kommun är lång. Att han nu vid 61 års ålder tar beslutet att definitivt lämna den lokala politiken har flera orsaker. Formellt handlar det om att bli befriad från uppdraget som ledamot i kommunfullmäktige.

– Jag känner mig inte hemma i den nya politiska organisationen. Den har inte stärkt politiken, säger han.

Han är även skeptisk till hur hans eget parti moderaterna har hanterat sin nya roll som ledande Alliansparti.

– Jag tycker att man hittills har varit väl anonymt. Jag är lite besviken över att man inte har visat större engagemang i utvecklingsfrågor. Jag tycker det förra kommunalrådet Roland Karlsson verkade mycket mer aktiv genom att driva vissa frågor.

Att Moderaterna i Ulricehamn öppnat för att tillsammans med övriga i Alliansen höja kommunalskatten gör knappast saken bättre, enligt Anders Dahlén.

– Man borde ha jobbat med åtgärder tidigare för att inte hamna i den här situationen. Moderaterna ska enligt mig vara en garant för att skatten inte höjs.

Anders Dahlén har även synpunkter på arbetsklimatet i kommunen.

– Chefer tillsätts som inte sticker ut för mycket. Nu ska en ny personalchef anställas. Varför den förre inte platsade har inte framkommit. Men min bild är att det berodde på att han var för tydlig med sina åsikter.

Den polisanmälan mot Anders Dahlén i våras som gäller misstanke om trolöshet mot huvudman har också spelat in i beslutet. Det var i egenskap av kyrkopolitiker som Anders Dahlén anmäldes.

– Att bli anmäld av en i sitt eget parti, det är anmärkningsvärt. Anmälan har tagit hårt både på mig och på familjen, säger han.

Anders Dahlén går i dagarna och väntar på ett polisförhör i den pågående förundersökningen.

I samband med den nya politiska organisationen fick han inte den plats som ledamot i kommunstyrelsen som han hade sett fram emot. Särskilt som han fram till dess under många år innehaft flera tunga uppdrag i styrelser och nämnder.

– Jag blev besviken. Jag har alltid jobbat i styrelser men nu hamnade jag i en beredning.

Fick du någon förklaring?

– Nej, egentligen inte.

Till detta kommer omständigheter på det personliga planet i form av sjukdom. Det har gjort att Andes Dahlén inte kunnat delta i de sammanträden som kommunfullmäktige har hållet det senaste året.

Anders Dahlén behåller sitt medlemskap i Moderaterna. Och ha kommer att behålla några uppdrag som han har på regionnivå.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.