Annons
Nyheter
Amanda och Oscar blir ett fint äktenskap. Det tycker Jens Engwall, VD för Amanda Christensen som köper Tranåsföretaget Oscar Wigéns AB.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2014
Jens Engwall.
Jens Engwall.Foto: Lennart Magnusson

Ulricehamnsföretaget Amanda Christensen är med sina slipsar, mössor, handskar och kravatter förknippade just med herraccessoarer. Nu utökar de verksamheten genom att ta över det anrika hatt- och mössföretaget Oscar Wigéns AB. Wigéns gick i konkurs den 11 november förra året. Amanda Christensen har köpt varumärket och kommer att flytta Wigéns huvudkontor till Ulricehamn.

Fördelarna med affären är flera, menar Jens Engwall.

Annons

– Vi får flera synergieffekter särskilt när det gäller export. Wigéns finns i bland annat i USA och Japan. Deras agenter kommer nu även att sälja våra produkter nu, säger han.

Sammanlagt dubblerar de båda företagen antalet länder de exporterar till.

De senaste veckorna har Jens Engwall suttit i förhandlingar dels med säljagenterna, dels med företrädare för den fabrik i Estland som tillverkar Wigéns produkter. Oscar Wigéns AB har sedan 1940-talets ägts av en personalstiftelse, sedan Oscar Wigén testamenterade bolaget till sina anställda i Tranås. Estlandsfabriken, som har ett 50-tal anställda, ingår inte i Amanda Christensens köp. Jens Engwall räknar med att en överenskommelse med fabrikens ledning är klar inom kort.

Förutom varumärket har Ulricehamnsföretaget tagit över hattföretagets lager och kunder. Av totalt tolv anställda har eller kommer fem eller sex att återanställas i det nya bolaget, som är håller på att bildas och behåller sitt namn. Dessa personer arbetar främst inom produktutveckling, inköp och design, och de kommer att jobba i den filial som blir kvar i Tranås.

För Ulricehamns del väntar nyanställningar. Fyra personer kommer att anställas till Wigéns nya huvudkontor i Ulricehamn för att ansvara för inköp, ekonomi och bokföring, försäljning och kundservice.

– Det här förstärker hela koncernen. I och med det här blir vi helproffs på herraccessoarer. Båda är gamla, fina företag som är hovleverantörer. Det blir ett bra äktenskap mellan Amanda och Oscar, sammanfattar Jens Engwall.

De båda bolagen kommer att få en omsättning mellan 75 och 80 miljoner. Inom tre år är målet att den ska ha ökat till 100 miljoner.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons