Nyheter

Allianspartier vill införa rökförbud

Kommunanställda får inte röka på betald arbetstid. Detta är ett förslag från Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 15 december 2014

Förslaget från de tre partierna är att det bara ska vara tillåtet för medarbetare att röka under lunchrasten, och då inte i arbetskläder.

Bakgrunden är förstås att rökningen, även den passiva, är en stor hälsorisk som kostar samhället mycket. Man tar också upp andra negativa effekter av rökningen, som nedskräpning i form av fimpar samt att röken sätter sig i kläderna och att det kan påverka mötet med människor.

Man tar även upp att Ulricehamn i dag är den enda Sjuhäradskommunen som tillåter rökning på arbetstid och att 206 andra kommuner redan har infört rökförbud, eller rökfri arbetstid som det också kallas.

Moderaten Roger Wilhelmsson är en av dem som har skrivit under förslaget.

– Ulricehamn sticker ut som en av få kommuner som inte har tagit beslut om rökfri arbetstid. Vi har en roll som givare av service, utbildning och vård. I de mötena ska människor inte behöva störas av rök.

Partierna skriver i förslaget att det kan genomföras snabbt och man föreslår den 1 maj som en första dag. Det ingår bland annat att tjänstemän ska få i uppdrag att ta fram ett program med ökat stöd till de som vill sluta röka.

Vinsterna med förslaget sägs vara flera, bland annat bättre hälsa hos medarbetarna och ett trevligare bemötande av kommunens invånare.

Roger Wilhelmsson säger att det inte är rökarna i sig man riktar sig mot, utan situationerna när det kan påverka mötet med medborgarna.

– Vill någon röka och utsätta sin hälsa för det så okej. Men då får man göra det när man inte påverkar andra.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.