Annons
Nyheter

Äldreomsorgen sågas i ny konsultrapport

En kultur som tillåter underskott. Som sätter sig över myndighetsbeslut. Och som lägger mycket tid på att hitta ursäkter.
Kommunens äldreomsorg får underkänt i en ny konsultrapport.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2014

Konsultrapporten om underskottet inom äldreomsorgen i Ulricehamns kommun har redan fått konsekvenser. Ett halvt dygn efter den muntliga dragningen fick äldreomsorgschefen besked att hon inte längre har kvar sitt jobb som just äldreomsorgschef.

Dels eftersom hon är närmast ansvarig chef för äldreomsorgen.

Annons

Dels eftersom hon ses som en av de tyngsta bärarna av den kultur som präglar äldreomsorgen.

– Rapporten kritiserar oss i ledningen på olika nivåer, konstaterar processchef Carita Brovall.

– Nu handlar det om att bryta den rådande kultur som råder inom verksamheten. Maj-Britt har under lång tid jobbat inom kommunens äldreomsorg och är en av de främsta bärarna av denna kultur. Vår bedömning är att det inte är möjligt att bryta denna kultur med henne kvar i sin roll som verksamhetschef.

I skrivande stund är det formellt Carita Brovall som tar över funktionen äldreomsorgschef i väntan på en lösning av situationen.

– Vi för nu samtal med Maj-Britt om hur hon ser på sin situation. Och vilka möjligheter som finns att hon kan få någon annan arbetsuppgift.

Rapporten i sig är fylld av hård kritik mot hur verksamheten fungerar. Eller kanske snarare kring vad som inte anses fungera. Sammanfattningsvis handlar det om bristande styrning och kontroll. Och det anses ha pågått under en längre tid. Det talas om flera år av accelererande underskott.

Orsaken anses vara den ”underskottskultur” som utvecklats inom verksamheten. En kultur som får flera negativa effekter.

Enligt rapporten finns ett system med förhöjd grundbemanning. Vilket visserligen kan ha sina fördelar, men det krävs styrning. Enligt rapporten finns det motsvarande 57 årsarbetare i sådan obalans.

Problemet är att den förhöjda grundbemanningen snabbt kommit att betraktas som ett normaltillstånd. Följden har blivit att timvikarier har satts in, trots den förhöjda grundbemanningen.

En av förklaringarna till underskottet har varit att det periodvis funnits ett antal tomma vårdplatser och därmed färre vårddygn. Färre vårddygn ger lägre avgiftsintäkter, men ska automatiskt ge lägre kostnader eftersom man inte har någon vård att utföra.

Annons

Enligt rapporten verkar det finnas en ineffektivitet i organisationen. Man har haft personalkostnaderna kvar fast det inte utförs lika många vårdinsatser.

Rapporten har tagits fram av Jan-Inge Hansson Konsult AB på uppdrag av Ulricehamns kommun. Uppdraget var att göra en översiktlig avstämning av befarat underskott inom äldreomsorgen och beställarfunktionen.

Rapporten bygger på studier av dokument samt cirka 20 intervjuer.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons