Annons
Nyheter
Äldre personer med behov av korttidsboende kan inte längre fullt ut beredas plats i Ulricehamns kommun. Istället köper kommunen platser i en annan kommun.
Nyheter • Publicerad 12 september 2014

Det är under de senaste veckorna som platsbristen inom äldreomsorgen har blivit akut. Det innebär att Ulricehamns kommun tvingas köpa vårdplatser för korttidsboende i Viskafors. Hittills har det handlat om några enstaka platser.

– Målet är att erbjuda en så god vård som möjligt. Innan det blir aktuellt med vård i annan kommun förs en dialog med patient och anhörig. Att erbjudas vårdplats i annan kommun är självklart inget man som anhörig eller patient önskar. Men vi har märkt att det finns en förståelse för att vi tvingas till detta, säger Angela Madsen-Jonsson, tillförordnad äldreomsorgschef i Ulricehamns kommun

Annons

I våras och under försommaren konstaterades en ökning av antalet beviljade platser inom äldreomsorgen samt ett stort behov av korttidsplatser i Ulricehamns kommun. Därför startades en utredning för att se över äldreomsorgens behov av korttidsplatser och hur det ska organiseras på bästa sätt.

Under hösten började även en strategisk plan tas fram, som tittar på frågan om antalet platser vid de särskilda boendena i relation till behovet. Effektiv vård samt framtida boendeformer är faktorer som vägs in i studien.

– Men just nu har vi enstaka fall där vi inte kunnat lösa behovet av vårdplats, säger Angela Madsen-Jonsson.

Kostnaden för en vårdplats i en annan kommun är 1 800 kronor per dygn. Men, som Ulricehamns kommun konstaterar, det är ändå en lägre kostnad jämfört med vad kommunen får betala om man inte kan ta hem färdigbehandlade patienter från Södra Älvsborgs sjukhus. För ett dygn där är kostnaden 4 000 kronor.

- Dessutom slår det mot akutsjukvården, då platser tas upp av färdigbehandlade patienter, säger Angela Madsen-Jonsson.

Hon tror att situationen nu är en tillfällig topp, vad gäller behovet av vårdplatser på korttidsboende.

– Vi har fler lösningar nästa vecka som gör att vi omfördelar inom särskilt boende i Ulricehamn då det blivit ledig plats där - cheferna jobbar på för att få till stånd bra lösningar.

Samtidigt hänvisar hon till nämnda utredning av framtida boendeformer i kommunen.

– Det finns andra vårdformer som vi tittar på. Styrande för oss är att hitta olika modeller som passar bäst för den enskilde, säger Angela Madsen-Jonsson.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons