Nyheter

Åkte moped genom centrumplanteringar

Planteringarna i Grodparken och på Lilla torget har utsatts för skadegörelse. Någon har åkt moped genom dem.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2014
Leif Karlsson på Svensk markservice arbetade under tisdagen med att försöka återställa det som förstörts. Totalt meningslöst, är hans omdöme om skadegörelsen.
Leif Karlsson på Svensk markservice arbetade under tisdagen med att försöka återställa det som förstörts. Totalt meningslöst, är hans omdöme om skadegörelsen.Foto: 

– Det här går inte att ersätta. Plantskolorna har inga sommarväxter kvar nu, så det kan bara bli bättre, inte bra.

Hans-Åke ”Lutt” Nilsson på Ulricehamns energi suckar lite uppgivet när han summerar skadegörelsen i ett antal kommunala planteringar. Parker, lekplatser och planteringar hör till hans ansvarsområden, men skötseln av det som växer är utlagd på entreprenad, den här avtalsperioden till Svensk markservice.

Det var under natten till tisdag som en, eller flera, mopedister valde att åka rakt över de prunkande rabatterna istället för att åka på gatan. Breda hjulspår vittnar om framfarten.

– Sommarblommorna är otroligt fina tack vare det väder vi haft och så gör någon så här. Det är helt obegripligt, säger Hans-Åke Nilsson, och konstaterar att värdet av det som förstörts plus arbetskostnaden för att försöka återställa så mycket som det går, rör sig om ganska mycket pengar.

Och eftersom Ulricehamns energi är ett kommunalt bolag, är det i sista änden skattepengar det handlar om.

Händelsen är polisanmäld.

Vid samma tillfälle reste någon en planka mot taket på estradbyggnaden i Stureparken, tydligen med tanke att kunna åka moped upp för den. Hjulspåren vittnar om att försöket slutade efter en halvmeter. Möjligen kan det ha berott på att lutningen var ungefär 45 grader.

En del förstör växter, andra stjäl dem.

Lödagen 26 juli, vid halv åttatiden på kvällen, med mycket folk i rörelse i det vackra vädret, stannar en mörkblå Volvo 745 vid planteringarna vid Lilla torget och ett par iklädda arbetsoveraller hoppar ut. De börjar gräva upp perenner ur marken och lägger växterna i svarta plastsäckar. Efter en stund åker de från platsen, med säckarna i bagaget.

Stöld eller snatteri, det beror både på värdet och omständigheterna, men händelsen är i alla fall polisanmäld.

Till sin hjälp i utredningsarbetet har polisen ett flertal bilder, eftersom parets grävande fotograferades.

– Bilderna är ovanligt bra och kan definitivt vara en hjälp för oss, säger Malin Kannius, närpolisbefäl på polisen i Ulricehamn.

Bilens registreringsnummer syns tydligt på bilderna, men enligt uppgift är den falskregistrerad.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.