70 asylsökande till Majblommegården
Trycket är just nu mycket stort på Migrationsverket, för att hitta tillfälliga boenden för asylsökande. Under första halvåret ökade antalet kraftigt till följd av den stora oron i omvärlden (se vidstående artikel).
I veckan kom Migrationsverkets tilldelningsbeslut för ett antal kommuner, däribland Ulricehamn, där 70 asylsökande ska få plats på Majblommegården i Tvärred. Det är företaget Örnen Öland AB som genom direktupphandling fått uppgiften att svara för login på anläggningen.
– I första hand vill vi erbjuda platser i vanliga lägenheter, men det råder brist på sådana. Situationen tvingar oss att istället söka tillfälliga boenden i form av hotell, vandrarhem och liknande, även om det är en dyrare och ofta sämre lösning, säger Anders Danielsson, generaldirektör på Migrationsverket.
Lars Holmin fick veta att något var på gång för ungefär en månad sedan, men beslutet fick han via mejl i torsdags.
– Det här kommer inte att få någon jättestor påverkan på Ulricehamns kommun; det är främst skolorna som påverkas. Sjukvården är ju landsingets sak.
Eftersom kommunen i dag inte vet vilka åldrar de asylsökande har, är det svårt att säga vilka skolor som påverkas, men det kan vara såväl Tvärreds skola som Stenbock och Tingsholm. Inte heller är det klart när de kommer till Majblommegården.
– Vad jag hört kan det röra sig om mellan en och tre månader från beslutet. Men eftersom det är ett så stort tryck nu, tror jag det kommer att gå fort, säger Lars Holmin, som ska ha en kontakt med Migrationsverket nästa vecka.
Det kommer också att ordnas informationsmöten med grannar och andra, vilket Migrationsverket ansvarar för.
Tror du att det kommer några negativa reaktioner på asylboendet?
– I det stora hela upplever jag att kommuninvånarna är vänligt inställda till flyktingar och som jag ser det har vi ett ansvar att hjälpa till och göra det så bra som möjligt för dem som kommer hit. Vi ska välkomna dem och visa upp de bästa sidorna av Ulricehamn. Om de sedan får uppehållstillstånd kanske de väljer att stanna här och det skulle berika kommunen.
– Det kan säkert finnas de som tycker att det var synd att detta beslut kom mitt i en valrörelse, men om det skulle påverka valet och spela ett visst parti i händerna, så får vi ta det. Det här är viktigare.
Lars Holmin hoppas också att idrottsföreningar och kyrkan kommer att öppna upp dörrarna och bjuda in de asylsökande så att de känner sig välkomna.
– Kan vi undvika en ”vi och dom”-situation, tror jag att alla mår bra av det, säger han.
I en insändare i dagens UT skriver företrädare för den styrande alliansen: ”Vår kommun försöker dra sitt strå till stacken och det gör att vi i dagsläget tar emot fler människor än de som vi har gjort en överenskommelse med migrationsverket om att göra. För oss är det en självklarhet att vi ska hjälpa till.”
Migrationsverkets uppdrag är att ge asylsökande ett värdigt mottagande och en rättssäker prövning av asylskälen samt att ansvara för att de asylsökande har någonstans att bo under den tid deras ärende prövas.
Kommunerna är ansvariga för de asylsökande barnens skolgång under tiden de bor i kommunen. Kommunen ska enligt lag erbjuda skolplats inom en månad. Landstingen är ansvariga för att erbjuda de asylsökande vård.
Staten ersätter, genom Migrationsverkt, kommuner och landsting för kostnader för skola och sjukvård.
Källa: Migrationsverket