Annons
Nyheter

35 tackor dödades i vargangrepp – så mycket ersättning får djurägarna

Själva värderade de förlusten till nästan 300 000 kronor. Men länsstyrelsen gör en annan bedömning – och beviljar djurägarna en något lägre ersättning efter det omfattande vargangreppet i Kölingared i somras.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kölingared • Publicerad 23 oktober 2023 • Uppdaterad 24 oktober 2023
35 får dödades och 11 försvann i samband med sommarens vargangrepp vid Årås kvarn. Arkivbild.
35 får dödades och 11 försvann i samband med sommarens vargangrepp vid Årås kvarn. Arkivbild.Foto: Christer Seldevall

Några flöt livlösa i sjön. Andra låg lemlästade i hagen. Vissa var spårlöst försvunna.

Det var den 21 juli som djurägaren Björn Klasson gjorde upptäckten på sin gård i Kölingared. Totalt hade 35 tackor dödats i det kanske största vargangreppet i Ulricehamns kommun i modern tid. Därutöver försvann elva får – som fortfarande inte har återfunnits.

Annons

När han och hans fru Malena Asplund Klasson summerade händelsen kunde de konstatera att den ekonomiska förlusten var omfattande. Förutom det ekonomiska värdet på djuren, följde även kostnader för eftersök och hopsamlande av döda får.

– Den summan vi nu söker som ersättning täcker inte all den tid och det engagemang som vi lagt ner på djuren, sade Malena Asplund Klasson till UT då.

De skickade in en ansökan om ersättning för rovdjursrivna tamdjur till länsstyrelsen på 297 283 kronor. Nu har myndigheten prövat begäran och slår fast att djurägarna har rätt till en stor del av beloppet – men inte hela.

Sammanlagt får djurägarna 244 632 kronor för bland annat ersättning av djur, kostnad för kadaverbild och den extra arbetstid som eftersöksarbetet innebar.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons