Annons
Nyheter

25 miljoner sparas i alliansen budget

Oförändrad skattesats samtidigt som investeringar balanseras upp med effektiviseringar inom verksamheten. Så ser den styrande alliansens budgetförslag för nästa år ut.
Nyheter • Publicerad 16 november 2010
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Foto: MFH
Foto: Carina Carlzon
Foto: Scanpix

Budgeten utgår från ett tjänstemannaförslag som innebär effektiviseringar/besparingar motsvarande 25 miljoner kronor under nästa år.

UT har tidigare redogjort för förslaget, där de bärande inslagen är personalminskningar motsvarande 16 årsarbetare, färre korttidsplatser, införandet av en bemanningspool samt ökade koncernbidrag och intäkter från kommunens bolag.

Annons

I förslaget konstateras att kommunen befinner sig i en intensiv utvecklingsfas med stora investeringar i nya anläggningar. Dessa innebär ökade kapitalkostnader samt i regel ökade driftskostnader. För 2011 bedöms dessa kostnader öka med cirka 15 miljoner kronor.

I underlaget ingår bedömningen att de totala skatte- och bidragsintäkterna sannolikt kommer att bli lägre nästa år än i år.

Enligt budgetförslaget blir utrymmet för löneökningar under nästa år två procent.

Enligt kommunallagens beskrivning av god ekonomisk hushållning ska resultatet vara lägst två procent av skatteintäkter och statsbidrag, heter det i tjänstemannaförslaget. Här har en prutning gjorts med hänvisning till att Ulricehamns kommun befinner sig i en omställningsfas. Förslaget för 2011 är i nivån en procent som i pengar blir 9,2 miljoner.

– Det beror på att vi befinner oss i en fas där kommunen går över i en ny organisation. Det medför vissa puckelkostnader, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson.

Varför är det bättre att skära i verksamheten än att höja skatten?

- Av de 25 miljoner som ska sparas kommer tio miljoner från kommunens bolag, som går ganska bra just nu. Övriga effektiviseringar är rimliga. Delvis kommer de som förslag från de anställda, delvis är de konsekvenserna av den ändrade organisationen. Så vi ser inget behov av att höja skatten, vi klarar verksamheten ändå.

En oenig kommunstyrelse sade i måndags ja till alliansens budgetförslag. Frågan avgjordes genom votering, vilket resulterade i att oppositionen inlämnade en reservation. Budgetförslaget går nu vidare till kommunfullmäktige, som tar det formella beslutet i frågan.

? Oförändrad barnomsorgstaxan. Inga höjda avgifter i förskola eller på fritids.

? Musikskoleavgiften lämnas oförändrad under nästa år.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons