22-åringen tillbaka i sitt hem – för att berätta om dödliga våldet

Under torsdagen sågs återigen poliser vid det flerfamiljshus på Jägaregatan där två unga män dödades natten till den 14 september i fjol.
Den 22-åring som misstänks för dubbla dråp var tillbaka hemma i sin lägenhet, för att göra en rekonstruktion av brottsnatten.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 16 mars 2023 • Uppdaterad 17 mars 2023
Poliser och åklagare på plats vid brottsplatsen på Jägaregatan i Ulricehamn, ett drygt halvår efter natten då två personer miste livet i flerfamiljshuset. Åklagare Martin Svensson och Ulricehamnspoliserna Malin Kannius, Stefan Jalderyd och Sven Gardell hörde till dem som besökte brottsplatsen under torsdagen.
Poliser och åklagare på plats vid brottsplatsen på Jägaregatan i Ulricehamn, ett drygt halvår efter natten då två personer miste livet i flerfamiljshuset. Åklagare Martin Svensson och Ulricehamnspoliserna Malin Kannius, Stefan Jalderyd och Sven Gardell hörde till dem som besökte brottsplatsen under torsdagen.Foto: Henrik Erickson

Åtalet efter det våldsdåd som tidigare gått under beteckningen dubbelmordet, men där åklagare Martin Svensson nyligen ändrat rubriceringen till dråp, har flera gånger skjutits fram.

Den 28 februari kunde UT berätta att försvaret begärt en förlängning av den så kallade slutdelgivningen, för att få mer tid till kompletteringar av utredningen.

Nu står det klart att det inte heller blir något åtal den här veckan, då den dråpmisstänkte 22-åringens försvarare Mia Sandros begärt en rekonstruktion av brottsnatten. Något som P4 Sjuhärad var först med att berätta.

Rekonstruktionen genomfördes under torsdagen hemma i 22-åringens lägenhet, och utanför flerbostadshuset på Jägaregatan siktade UT både åklagare Martin Svensson och flera av de poliser som är inblandade i utredningen.

Mia Sandros, som också befann sig i Ulricehamn under torsdagen, berättar för UT om bakgrunden till rekonstruktionen.

– När jag hade läst igenom förundersökningen och processat den lite grann, tyckte jag att det var något som saknades för att tydliggöra vad som har hänt, utifrån min klients perspektiv. Då begärde jag att den här rekonstruktionen skulle genomföras, säger Mia Sandros.

– Det var också med anledning av vad åklagaren har uttalat sig om på slutet, där han ju har omrubricerat gärningen från mord till dråp. Utredningen ger inte stöd för något något annat än det min klient har berättat hela tiden, nämligen att allt våld har ägt rum inne i köket. Då blev det ännu tydligare för mig att vi måste få visa rätten vad som hänt enligt min klient, fortsätter hon.

22-åringen fanns alltså själv med på platsen för att beskriva brottsnatten.

– Det hela får lite karaktären av ett förhör, men där han också kan visa exakt vad han menar. Att bara verbalt beskriva något kan vara svårt ibland, därför fyller rekonstruktionen en viktig funktion i det här sammanhanget.

22-åringen leds in i Borås tingsrätt vid häktningsförhandlingen den 16 september i fjol.
22-åringen leds in i Borås tingsrätt vid häktningsförhandlingen den 16 september i fjol.Foto: Jan Pettersson

Någon mer begäran om kompletteringar av förundersökningen blir troligen inte, enligt Mia Sandros. Åtal kommer därför att kunna väckas i slutet av nästa vecka.

Hennes klient har nu suttit frihetsberövad i mer än sex månader.

– Det är en oerhört påfrestande tid för honom, säger Mia Sandros.

– Han har restriktioner när det gäller rätten att ta emot besök och hans rätt att kommunicera med omvärlden är kraftigt inskränkt, och det gäller även möjligheterna att träffa andra på häktet. Han får ta emot brev, men allt som skickas eller tas emot går via åklagaren.

22-åringen och hans försvarare vidhåller att han handlade i nödvärn när han dödade de två männen som tog sig in i hans lägenhet, och att han därmed ska frias helt.

– Med tanke på att försvaret, åklagaren och alla med insyn i utredningen är helt överens om händelseförloppet – att min klient blev attackerad nattetid i sitt hem – är det svårt att förstå att min klient sitter häktad och kommer att åtalas för dråp, säger Mia Sandros.

Åklagaren Martin Svensson är av en annan uppfattning:

– Som jag tidigare har sagt kan jag acceptera att han befunnit sig i en nödvärnssituation. Vi kommer att åtala personer för ett allvarligt brott som var riktat mot honom, så det säger sig självt. Men min uppfattning är att han har gått utöver den nödvärnsrätt som han hade, säger Martin Svensson.

Jonas EmtervallSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.