Annons
Nyheter

21 lärare försvinner

I år blir det färre vuxna i kommunens skolor. Dels som en anpassning till färre antal elever, dels för att klara verksamheten inom den ekonomiska ram som satts.
Nyheter • Publicerad 12 april 2010

Redan i barn- och utbildningsnämndens detaljbudget för 2010 var det klart att nedskärningar skulle komma. Nu finns exakta siffror på hur det slår.

? Till följd av färre antal elever minskas antalet pedagogtjänster i motsvarande grad. Enligt den genomgång förvaltningen gjort handlar det om knappt tolv tjänster.

Annons

? Till följd av nedskärningar plockas ytterligare drygt nio tjänster bort. Detta för att klara nämndens ekonomi.

Var minskningarna kommer att ske är inte klart. Men sannolikt kommer förvaltningen att hämta in de tjänster som ska sparas in genom schemaförändringar samt nya sätt att jobba.

Främst blir det inför höstterminen som konsekvenserna kommer att märkas på allvar.

– Konsekvensen blir en minskad vuxennärvaro i skolan, vilket i sig är ett problem, säger skolchef Göran Nyman.

– På ett sätt kan man säga att det aldrig är bra att dra ner på antalet vuxna i skola. Och jag förstår de föräldrar som oroar sig över detta.

Samtidigt är det enligt Göran Nyman inte helt självklart att elevernas måluppfyllelse ökar i takt med antalet lärartjänster som finns tillgängliga.

– En hög kompetens är den enskilda faktor som spelar störst roll för hur framgångsrikt arbetet i skolan är.

Men det är inte enbart den rena nedskärningen av antalet lärare som spelar roll. Även anpassningen till det vikande elevunderlaget kan bli besvärligt att hantera.

– Säg att en klass minskar från 23 till 20 elever. Att då minska lärarantalet i motsvarande grad är inte helt enkelt. Särskilt kan detta bli ett problem vid de mindre enheterna, säger Göran Nyman.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons