Annons
Nyheter

204 förskoleanställda skriver under för utbildningskvaliteten

Samtliga förskollärare och barnskötare i Ulricehamns kommun kräver nu att politikerna istället för att fortsätta spara, skjuter till de resurser som behövs för att klara kvaliteten i förskolan.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012
Foto: 

Ilska och frustration lyser igenom den skrivelse som ska överlämnas till kommunstyrelsen inom kort. Bakom dokumentet står i princip all personal som jobbar inom förskolan i Ulricehamns kommun. Det handlar om närmare 200 personer.

Det är kvaliteten i verksamheten som de vill slå vakt om. Men också möjligheten att kunna känna yrkesstolthet.

Annons

Problemet är den ökande stress som år efter år byggts in i systemet.

– Nedskärningarna inom förskolan inleddes redan i slutet av 90-talet. Redan då kritiserade vi den så kallade resursfördelningsmodellen, säger Carina Mattsson, förskollärare och en av undertecknarna.

Någon egentlig respons på kritiken från beslutsfattarna blev det inte den gången. Inte heller under åren som följde har det blivit någon egentlig dialog att tala om, enligt förskollärarna.

– Det är vi kritiska till. Vi förväntar oss att politikerna lyssnar på det vi har att säga. Men även att de sätter sig in i frågorna, så att de vet vad de tar för beslut, säger Frida Tuppela, förskolläraren och en av undertecknarna.

Nu är situation mer allvarlig än någonsin tidigare. Med ny skollag samt ny läroplan där kvalitet och lämpligts sammansatta barngrupper betonas är det viktigare än någonsin att tillräckliga resurser avsätts till förskolan, anser de som undertecknat skrivelsen till kommunstyrelsen.

– Att höja kvaliteten och samtidigt spara är i det läge vi nu hamnat i en omöjlighet, säger Frida Tuppela.

Bakgrunden till uttalandet är de ytterligare sparbeting som väntar förskolan, liksom andra verksamheter inom Ulricehamns kommun.

Med stora barngrupper i kombination med en tajt organisationer finns det enligt förskollärarna inga marginaler kvar att ta av, för att jobba effektivare.

Beteckningen ”besparing” är för övrigt något som Carina Mattsson ifrågasätter.

– Jag är inte övertygad om att så kallade besparingar, eller nedskärningar, verkligen innebär att kommunen sparar pengar. Det kan tvärtom föra med sig kostnadsökningar, sett över lång sikt. Barn är levande varelser, säger hon.

Annons

Beslutsfattare brukar hävda att effektiviseringar inte behöver påverka kvaliteten i verksamheten. Resultatet beror istället på vilket sätt man jobbar. Hur ser ni på det resonemanget?

– Till viss del går det att effektivisera inom organisationen. Det har vi gjort. Men nu är gränsen passerad för vad som är möjligt, säger Frida Tuppela.

– Redan i dag bryter kommunen mot skollagen, på den punkt som gäller kravet på lämpligt sammansatta barngrupper och gruppstorlek.

– När beslutsfattarna nu pratar om effektiviseringar så visar det på en okunskap för barns utveckling, säger Carina Mattsson.

Om inget händer, vad gör ni då?

– Vi utgår ifrån att politikerna lyssnar. Annars vet vi inte. Vad vi vet är att många överväger att lämna yrket, om utvecklingen fortsätter, säger Louise Zsiga.

Närmare 200 anställda inom förskolan i Ulricehamn har skrivit under protestskrivelsen till kommunstyrelsen. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons