Näringsliv

Vinstlyft för Volvo

Lastbilstillverkaren AB Volvo höjer utdelningen till aktieägarna. Detta efter att bolaget redovisat en kraftigt höjd orderingång i samband med sin delårsrapport.
Ekonomi • Publicerad 31 januari 2018
Lastbilstillverkaren AB Volvo höjer utdelningen till aktieägarna.
Lastbilstillverkaren AB Volvo höjer utdelningen till aktieägarna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Lastbilstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 6 757 miljoner kronor för fjärde kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 6 358 miljoner kronor samma period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 7 018 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Orderingången steg samtidigt till 69 597 lastbilar, från 53 950 lastbilar. Omsättningen uppgick till 91 749 miljoner kronor, jämfört med 82 559 miljoner kronor ett år tidigare.

– Vi gör ett rekordår. Ett starkt och bra år för Volvo, säger Volvos vd Martin Lundstedt.

Vad tänker du kring framtida efterfrågan och orderingångar?

– Vi höjer prognoserna. Vi har en samlad styrka i världsekonomin för närvarande. 2018 blir ett intressant år där vi är motiverade.

I Davos närvarade du vid en middag med president Donald Trump. Vilka var dina intryck?

– Det var en middag som var liten i ett sammanhang med den amerikanska presidenten. Att Volvo var inbjudna beror på att Volvo är starka i Nordamerika, säger Martin Lundstedt.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 4:25 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 3:25 kronor per aktie.

Analytiker hade i snitt räknat med en höjning av utdelningen till drygt 4 kronor.

KB/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.