Annons

”Vi hymlar inte om att vi vill tjäna pengar”

En lunch, många kontakter, förhoppningsvis flera affärer – när nätverket BNI träffas är nyttan i fokus.
Borås • Publicerad 19 september 2017
Varje tisdag träffas nätverket för att lära känna varandra och utnyttja varandras kontaktnät för att göra affärer.
Varje tisdag träffas nätverket för att lära känna varandra och utnyttja varandras kontaktnät för att göra affärer.

– För mig har det redan lett till nya uppdrag och kunder. Man får verkligen tillbaka det man investerar i form av tid och pengar.

Det säger Matilda Christensen som är fotograf och en av deltagarna i det globala nätverkets nystartade team i Borås. Hon har varit med sedan i våras, och är i dag en av 21 medlemmar i olika branscher.

Annons

Varje tisdag samlas gänget för en träff med inledande mingel och gemensam lunch på Scandic plaza i Borås. Den här veckan var det Matilda Christensens tur att agera värd och pricka av alla deltagare – ett bra tillfälle att hälsa och småprata med alla. Men målet är att samtalet ska leda till mer än en mysig stund.

– Jag har varit med i många nätverk och det brukar vara trevligt att sitta och småprata, men det leder sällan till konkreta affärer. Här hymlar vi inte om att syftet med träffarna är att vi ska göra affärer och tjäna pengar, säger hon.

Fotografen Matilda Christensen driver Ateljé Matilda i Tranemo och var tisdagens värd.
Fotografen Matilda Christensen driver Ateljé Matilda i Tranemo och var tisdagens värd.

Hon får medhåll av Mats A Person som driver eget inom alternativmedicin.

– Här når jag ut på ett annat sätt än när man sitter och bara jobbar digitalt, säger han.

Tanken med det internationella nätverket BNI är att personer från olika branscher ska träffas. Därför finns det bara en från varje yrkeskategori i varje team, berättar BNI-konsulten Rickard Ericsson som deltar vid träffarna. Han har ansvar för tre team i Borås och ytterligare tre i Göteborg. Just nu håller alltså det senaste teamet på att komma i gång i Borås. Deltagarna kommer även från grannkommunerna, och deras inriktningar spretar rejält. Här finns till exempel en hypnotisör och en rörelsecoach, men även en webbdesigner, en affärsjurist och en representant från verkstadsindustrin.

– Vi ser till att mixen är så varierad som möjligt. Och vi har bara en av varje, just för att man ska kunna hjälpa varandra att göra affärer, säger Rickard Ericsson.

Med de fördelar nätverket ger kommer även förpliktelser. Alla förväntas dyka upp så gott som varje vecka. Den som får förhinder uppmanas att skicka en ersättare i form av en kollega, släkting eller liknande. Vid träffarna brukar även inbjudna gäster delta.

– Vi ser det som att alla i teamet är deltidssäljare som vill hjälpa varandra. Vi märker att kontinuiteten är viktig, man behöver träffas regelbundet för att det ska ge resultat, säger Rickard Ericsson.

Richard Ericsson, BNI-konsult och ansvarig för de tre nätverksteamen i Borås.
Richard Ericsson, BNI-konsult och ansvarig för de tre nätverksteamen i Borås.

Förutom mingel och lunch får nätverkets medlemmar information och utbildning i bland annat nätverkande. Fokus ligger på det affärsmässiga, men en bonus kan bli att det även ger personlig utveckling.

– Vi brukar säga att BNI står för affärer, utveckling och energi. Man får mycket energi när man träffas så här, och det man lär sig här kan man ha nytta av som privatperson också, tillägger han.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons