Annons

Taxistriden avgjord: Tvingas byta logga –efter miljonhot

Det blev förlikning i tvisten mellan Taxi Borås och konkurrenten Ljungs taxi, som nu byter logga och hotas med miljonvite om de bryter mot uppgörelsen.
– Nu kan vi lägga tvisten bakom oss och se framåt, säger Ljungs taxis ägare Muhammad Amin-Zada.
Borås\nDen långdragna tvisten mellan Taxi Borås och Ljungs taxi inleddes för över två år sedan. Då ansåg Taxi Borås, som ägs av den större aktören Cabonline med varumärket Sverigetaxi, att den mindre konkurrenten gjorde sig skyldig till varumärkesintrång. Anledningen var att Taxi Borås ansåg att den logotyp Ljung taxis använde på bland annat taxibilarna var alltför lik deras egen. • Publicerad 7 september 2017
En ny logga har snickrats fram i rekordfart och godkänts av motparten Taxi Borås.
En ny logga har snickrats fram i rekordfart och godkänts av motparten Taxi Borås.

Inför rättegången krävde Taxi Borås skadestånd på nära en miljon kronor. Dessutom ansåg bolaget att Ljungs taxi även skulle betala en avgift på drygt 5300 kronor per taxibil och månad som den omstridda loggan har använts.

Nu har ärendet varit uppe till förhandling i tingsrätten. Där kom parterna överens om en förlikning som innebär att Ljungs taxi omedelbart slutar använda varumärkena ”TAXI BORÅS” och ”TAXI I BORÅS” i sin logga. Den gamla loggan ska tas bort från taxibilar, marknadsföring, fakturor och liknande. Ljungs taxi har även gått med på att Taxi Borås ska godkänna den nya loggan. Om Ljungs taxi bryter mot någon del av överenskommelsen väntar vite på en miljon kronor.

Annons

Ljungs taxis ägaren Muhammad Amin-Zada har tidigare sagt till BT att han bestrider varumärkesintrång, men att ett så stort skadestånd som motparten krävde skulle leda till att hans bolag gick i konkurs. Nu är han lättad över förlikningen:

– Jag ser det som väldigt positivt för oss. Det tog tyvärr lång tid innan det blev klart, men nu kan vi lägga tvisten bakom oss och se framåt, säger Muhammad Amin-Zada.

Hur ser du på att ni måste byta logga med omedelbar verkan?

– Det är inga problem. Det tar lite tid och kostar en del, men om man jämför med allt tjafs och bråk som har varit så ska det bli skönt att glömma allt det här.

Han vill ändå ge en liten känga till Taxi Borås ägare Sverigetaxi:

– Trots att de inte har vunnit vägrar de be om ursäkt.

Det uttalandet reagerar Taxi Borås vd Johan Isaksson på.

– Vi ser ju detta som en vinst så klart. Det är tydligt att de måste byta logotyp.

Men det blev inget skadestånd?

– Det har aldrig varit vår avsikt att sänka en konkurrent utan bara att förhindra att de nyttjar våra kännetecken. Plagiat är ett stort problem för många av de seriösa spelarna i branschen. Vi är glada att det här har fått ett slut, säger Johan Isaksson.

Kajsa KettilSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons