Annons

Swedbank: Inhemska konjunkturen har toppat

Svensk export fortsätter att gynnas av global tillväxt under 2018, enligt Swedbanks konjunkturrapport. Men bostadsmarknaden fortsätter att spöka inom svensk ekonomi. Nordea tror samtidigt inte på någon räntehöjning under 2018.
Ekonomi • Publicerad 24 januari 2018
Swedbank tror på en räntehöjning i juli. Arkivbild.
Swedbank tror på en räntehöjning i juli. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Två storbanker publicerade nu på morgonen sina konjunkturrapporter. Båda två gör bedömningen att det finns tydliga utmaningar för svensk ekonomi i närstående tid.

Swedbank skriver att den globala ekonomin stärks, vilket gör att svensk export gynnas och bidrar till att tillväxten under 2018 utvecklas "relativt väl".

Annons

Detta trots att den "inhemska konjunkturen har toppat och börjar vända ned".

Enligt Breman bidrar en ökning av disponibelinkomsterna och en stark arbetsmarknad till att bostadspriserna för landet som helhet stabiliseras under året.

Priset på bostadsrätter i storstadsregionerna kan dock sjunka ytterligare 5 procent, tror man.

"Det är viktigt att skilja på storstadsregionerna och resten av landet och på villor och bostadsrätter när vi tittar på den förväntade utvecklingen på bostadsmarknaden", skriver Anna Breman, chefekonom på Swedbank i rapporten.

Nordea skriver samtidigt i sin konjunkturrapport att det "för första gången finns frågetecken kring den svenska ekonomin" och bostadsmarknaden är en nyckelfråga.

Banken gör dock bedömningen att bostadspriserna ska stabiliseras efter att ha fallit under 2017.

"Bostadsbyggandet minskar i år och nästa år. Ökad osäkerhet och frånvaron av positiva förmögenhetseffekter får hushållen att hålla hårdare i plånboken", säger Nordeas chefekonom Annika Winsth i rapporten.

När det gäller en framtida räntehöjning skiljer sig dock de båda bankerna åt. Swedbank bedömer att en första räntehöjning från Riksbanken sker i juli i år då man tror reporäntan höjs från nuvarande -0,50 procent till -0,40 procent.

Nordea gör bedömningen att Riksbanken inte höjer räntan under 2018.

"Vi räknar med att Riksbanken ligger still under hela 2018. En första räntehöjning dröjer till inledningen av 2019. Viktigt för Riksbanken är att en räntehöjning från ECB fortfarande är avlägsen", säger Annika Winsth i rapporten.

KB/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons