Annons

Sjuhärad tappar i kommunrankning

I toppen – och botten. Näringslivsklimatet i Sjuhärad spretar mycket visar Svenskt näringslivs rankning. Men merparten av kommunerna tappar i mätningen.
Sjuhärad • Publicerad 26 september 2017
Anton Oskarsson, projektledare på Svenskt näringsliv, konstaterade att Borås hade sjunkit de senaste åren i kommunrankningen.
Anton Oskarsson, projektledare på Svenskt näringsliv, konstaterade att Borås hade sjunkit de senaste åren i kommunrankningen.

Svenskt näringsliv genomför varje år en undersökning där man låter undersökningsföretag fråga de lokala företagen i landets kommuner om näringslivsklimatet. Detta kompletteras sedan med nyckeltal kring bland annat kommunalskatt, nyföretagande och sysselsättning.

Och årets rankning visar att Sjuhärad är en mycket spretig region när det gäller företagsklimatet.

Annons

I toppen i Sjuhärad finns Vårgårda som placerar sig på plats tio av landets 290 kommuner. Här är företagen synnerligen nöjda med kommunens service, tjänstemännen, politikerna och allmänhetens attityder.

Herrljunga hamnar också bra i rankningen även om kommunen sjunker 13 placeringar. Allra bäst betyg av företagarna i Herrljunga får skolan, vars attityder till näringslivet är bäst i landet.

– Att Herrljunga har tappat 13 placeringar hänger troligen ihop med det oroliga läget i kommunledningen i samband med att kommunen sade upp kommunchefen, säger Carl-Olov Holmström, näringslivschef i Herrljunga.

– Men tillsammans är Vårgårda och Herrljunga fortfarande starkast i Sjuhärad.

Ulricehamn som sjönk en del i fjol tappar en placering och hamnar på plats 100. Ulricehamn får bra betyg för marknadsförsörjning medan mediernas attityder får sämre betyg.

Borås kallades en ”sjunkbomb” i fjol då den största Sjuhäradskommunen sjönk kraftigt i rankningen. I år tappar man ytterligare tolv placeringar. Medan företagen tycker att allmänheten och medierna har bra attityder till näringslivet får kommunpolitikerna ett sämre betyg. Sämst ställt tycker företagen att det är med den konkurrens de ser från kommunen.

I en kommentar säger kommunalrådet Ulf Olsson (S) att han tycker att man klarar sig bra jämfört med andra städer i samma storlek. Borås hamnar i mitten bland kommuner med denna storlek.

– Jag tycker redan vi har ett bra samarbete med näringslivet, men vi får ta en diskussion kring detta. Det är angeläget att vi hittar bättre former för att gemensamt göra vår kommun ännu mer attraktiv.

Från Alliansens sida uttrycker man oro över att Borås stad faller i mätningen för tredje året och förklarar att den rödgröna ledningen behöver ta siffrorna på allvar.

– Arbetet med att stärka näringslivets förutsättningar att bedriva sin verksamhet måste nu bli högt prioriterat, säger Annette Carlson (M).

Annons

Ser man till Kind så kan man konstatera att Tranemo tappar många placeringar. Medan man låg i nivå med Ulricehamn i fjol så sjunker man nu 42 placeringar och hamnar på plats 142. I kommunens näringsliv är man positiv till skolans attityder till näringslivet, men missnöjda med entreprenader. Svenljunga som hamnade riktigt långt ned på listan över Sveriges kommuner är fortfarande långt ned, men klättrar ändå bra – man går förbi 38 kommuner och hamnar på plats 235.

I fjol var Bollebygd utsedd till en bubblare i rankningen. Kommunen tappar dock de flesta av de placeringar man ökade i fjol. Bollebygd rasar ned 53 placeringar och är 173:e kommun i rankningen. Här är företagarna i synnerhet missnöjda med tele- och IT-nätet i kommunen.

Går man till Mark så kan man konstatera att kommunen ligger långt ned i rankningen men ändå ökar ett antal placeringar. Här är företagen missnöjda infrastruktur, tele- och IT-nätet samt med kommunpolitikernas och tjänstemännens attityder.

Alldeles utanför Sjuhärad finns en av de bästa kommunerna i landet: Härryda placerar sig på plats fyra i riket och klart bäst i länet.

Valdemar LönnrothSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons