Näringsliv

Sparbanken Sjuhärad sätter nytt rekord i in- och utlåning

Swedbank Sjuhärad – snart Sparbanken Sjuhärad – når för första gången en volym på 60 miljarder kronor. Det visar delårsrapporten som i övrigt visar på stabil rörelse.
Borås • Publicerad 24 oktober 2017
Bosse Johansson, vd på lokala sparbanken, konstaterar att banken lånat in och ut mer pengar än någonsin.
Bosse Johansson, vd på lokala sparbanken, konstaterar att banken lånat in och ut mer pengar än någonsin.Foto: Lars-Åke Green, Lars-Ã…ke Green

Den lokala sparbanken, som är näst störst av de fristående sparbankerna i Sverige, gör ett bra delårsbokslut. Rörelseresultatet är i nivå med fjolåret och landar på 222 miljoner kronor för perioden och affärsvolymen – summan av ut- och inlåning – ökade med sju procent.

– Vi passerar för första gången en volym på 60 miljarder, vilket är en milstolpe, säger sparbankens vd, Bosse Johansson.

Ser man till bankens finansiella situation är den mycket god. Likviditetstäckningsgraden, som visar bankens förmåga att klara en kortsiktig stressad kassasituation, ligger på nästan 500 procent – vilket är extremt högt.

Även kärnprimärkapitalrelationen, ett annat mått för förmåga att stå emot en finansiell kris, är mycket hög. Det betyder å andra sidan att de kortsiktiga avkastningen blev något lägre, då banken samlar i ladorna – räntabiliteten på eget kapital sjönk något under kvartalet.

Valdemar LönnrothSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.