Annons

Små steg mot jämställdhet

Var femte person i börsbolagens ledningar är en kvinna. Ökningen jämfört med i fjol är marginell.
Ekonomi • Publicerad 11 september 2017
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är en av få kvinnor som styr ett börsbolag. Arkivbild.
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen är en av få kvinnor som styr ett börsbolag. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT

I nuvarande takt blir bolagen jämställda om 22 år, visar en ny rapport.

Det senaste året har andelen kvinnor i börsbolagens ledningsgrupper ökat från 20 till 21 procent. När det kommer till vd-poster står det och stampar på sex procent, visar en årlig rapport från stiftelsen Allbright, som jobbar för jämställdhet i näringslivet.

Annons

– Det är sjätte gången vi gör den här rapporten, och det är de mest bekymmersamma resultaten vi har sett. Vi hade hoppats på större framsteg, säger Amanda Lundeteg, Allbrights vd.

Om den här förändringstakten håller i sig kommer börsbolagen att vara jämställda 2039. Men Amanda Lundeteg ser några ljusglimtar. Nynoterade bolag har den här gången tenderat att vara lite mer jämställda än snittet.

– I kombination med att vi ser att kvinnor i högre grad än män anställer andra kvinnor kan det vara den accelerationseffekten som vi hade hoppats på i år. Då kanske vi kan tidigarelägga årtalet.

Med jämn könsfördelning menas att inget kön ska understiga andelen 40 procent. Av 298 bolag på Stockholmsbörsens huvudlista är det 39 som lever upp till det, vilket motsvarar 13 procent. Vart fjärde bolag saknar helt och hållet kvinnor i ledningsgruppen.

Bland börsbolagens styrelseledamöter har det synts något fler kvinnor de senaste åren. Andelen är 33 procent efter årets stämmor.

– Styrelserna utklassar ledningarna, där går det mer framåt vilket inte är så konstigt. Vi pratar mycket om styrelser, säger Amanda Lundeteg.

Men Allbright anser att det stora problemet är just ledningarna.

– Det är de rollerna man kan växa till inom ett bolag. Man ser sina chefer på jobbet och där kan man hitta förebilder. Styrelserna har många inte koll på.

Ledningsgrupper brukar också beskrivas som en rekrytering

Det finns ganska stora skillnader mellan branscher.

Annons

– Kraftförsörjning och energi undrar man vad ju de håller på med, de ligger alltid i botten och skvalpar, säger Amanda Lundeteg.

Fastighetsbranschen ligger i topp, vilket man gjort under flera år. Där ingår såväl fastighets- som byggbolag.

– De har jobbat väldigt hård och medvetet med de här frågorna. Det är supertydligt att de ger resultat.

Jämställdhet mellan könen är en aspekt. Tittar man på personer med utländsk bakgrund sjunker siffrorna ännu mer. Börsbolagens ledningar består till elva procent av personer som är födda utomlands eller har två föräldrar som är det. Det kan jämföras med att 26 procent av Sveriges befolkning i arbetsför ålder har en sådan bakgrund.

Jenny Petersson/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons