Näringsliv

Skanska vinstvarnar – säger upp tusentals

Byggbolaget Skanska flaggar för en lägre vinst. Aktien sjönk över 5 procent i börsöppningen. 3 000 anställda ska bort när verksamheten går sämre på vissa håll. Och det kan beröra Sverige också, även om lönsamheten är klart bättre här.
Ekonomi • Publicerad 17 januari 2018
Skanska pressas av svag marknad.
Skanska pressas av svag marknad.Foto: Janerik Henriksson/TT

Nye vd:n Anders Danielsson rivstartar. Fyra toppar i koncernledningen får flytta på sig, däribland finanschefen Peter Wallin, när Danielsson storstädar. Verksamheter läggs ner eller struktureras om och 3 000 anställda får gå. Men den svenska rörelsen går bra och uppsägningarna kommer i huvudsak att beröra utländsk verksamhet.

Men det kan komma att beröra anställda i Sverige också:

– Det kan inte uteslutas, säger vd Anders Danielsson på en telefonkonferens, men tillägger att det i sådana fall blir en mindre del.

Skanska har med sin bygginriktning inte påverkats i någon nämnvärd utsträckning av den pressade svenska bostadsmarknaden. Den del där Skanska har koncentrerat bostadsbyggandet, mot mindre dyra bostäder, har efterfrågan varit stark även under fjärde kvartalet, enligt Danielsson.

Bolaget gör en nedskrivning av byggenheterna med en miljard kronor och tar utöver det kostnader för omstruktureringar på 100 miljoner kronor, vilket belastar resultatet för fjärde kvartalet. Även 2018 påverkas negativt med 600 miljoner kronor, enligt bolagsledningen.

Aktien backar med omkring 5 procent på Stockholmsbörsen.

Skanska påbörjade under hösten en översyn för att öka lönsamheten. De nordiska marknaderna är fortsatt starka. Inom bostads- och kommersiell fastighetsutveckling är marknaden god och ambitionerna att växa kvarstår, slår bolaget fast.

Men på andra ställen har man problem, framför allt i Polen, Tjeckien, Storbritannien och delar av den amerikanska marknaden där ledningen nu beslutat att strukturera om verksamheten.

Sparpaketet ska leda till kostnadsbesparingar på en miljard kronor.

Rörelseresultatet för helåret 2017 beräknas bli cirka 5,3 miljarder kronor, vilket motsvarar en vinst per aktie på 12 kronor. Men finanserna är fortsatt starka och styrelsen har beslutat att föreslå att utdelningen till ägarna behålls på 8:25 kronor per aktie.

Under 2016 landade rörelsevinsten på 8,2 miljarder kronor.

Jenny Petersson/TT
Olle Lindström/TT
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.